Három tinédzser zúzott kővel dobálta a 31-es úton közlekedő autókat

2023. június 1. – 15:29

Másolás

Vágólapra másolva

Három tinédzser zúzott kővel dobálta meg a 31-es úton közlekedő autókat Jászjákóhalmán 2022. február 9-én este negyed hét körül. A Szolnoki Járási Ügyészség idén január 13-án emelt ellenük vádat. Összesen négy autóban tettek kárt:

  • Az első autónak a szélvédője és a jobb első ablaka is megsérült a kavicszáporban, a kocsiban egy nő és három kisgyermek utazott.
  • Az ezt követő autókat – melyekben kizárólag egy-egy férfi sofőr ült – a sárvédőjén, a jobb első ajtaján, a jobb első ablakán és a szélvédőjén érte találat.

A két 16 és egy 18 éves, büntetlen előéletű vádlottak csaknem 680 ezer forint kárt okoztak az autókban, emellett közvetlenül veszélyeztették a közlekedés biztonságát, és az abban részt vevők életét, testi épségét.

A Jászberényi Járásbíróság három előkészítő ülést tartott az ügyben, és az utolsón, 2023. május 16-án ítéletet hozott. A vádlottakat – akik valamennyien beismerték a bűncselekmények elkövetését, és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról – társtettesként elkövetett közlekedés biztonsága elleni bűntettben, valamint rongálás vétségében találták bűnösnek. Kettejüket fejenként 80, illetőleg 120 óra közérdekű munkára ítélték, míg a harmadik társukat egy évre próbára bocsátották.

Az eltérés oka az volt, hogy a 120 óra közérdekű munka büntetéssel sújtott vádlottnak egy korábbi tettéért is felelnie kellett – ő volt ugyanis, aki 2020. októberében megrongálta a helyi piac fedett árusító helyeinek ereszcsatornáit –, a próbára bocsátott vádlottal szemben pedig személyi körülményei miatt alkalmazott enyhébb jogkövetkezményt a bíróság.

Az ítéletet az ügyészség, a vádlottak és a vádlottak védői is tudomásul vették, így az a kihirdetése napján, első fokon jogerőre emelkedett – írta a Szolnoki Törvényszék sajtóosztálya.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!