Vadonban kihalt gazellafajból született új gida a budapesti Állatkertben

2023. május 29. – 11:44

Másolás

Vágólapra másolva

Egy, a vadonban már kihalt gazellafajból született új gida a Fővárosi Állatkertben: a mhorr gazella eredetileg Északnyugat-Afrikában volt őshonos, azonban természetes élőhelyéről teljesen eltűnt az 1970-es évekre, így csak állatkerti állományokban maradt fenn a faj.

Azonban összehangolt szaporítással még megmenthetők a mhorr gazellák – ezt bizonyítja, hogy néhány éve Marokkó déli részén újra lehet találkozni vadon élő példányaikkal egy olyan visszatelepítési programnak köszönhetően, aminek keretében állatkerti születésű egyedeket engedtek szabadon a faj egykori élőhelyén.

A budapesti Állatkert 2007 óta vesz részt a tenyészprogramban, 2009 tavaszán pedig meg is született az első gida a fővárosban. Az itt született és nevelkedett állatok idővel átkerültek más európai állatkertekbe, az utóbbi időben pedig nem született új példány itthon a megfelelő tenyészállatok hiánya miatt.

A május 10-én született mhorr gazella – Fotó: Bagosi Zoltán / Fővárosi Állat- és Növénykert
A május 10-én született mhorr gazella – Fotó: Bagosi Zoltán / Fővárosi Állat- és Növénykert

Tavaly viszont új tenyészbak, Taro érkezett Budapestre Lengyelországból – segítségével pedig meg is született a legújabb budapesti mhorr gazella május 10-én. Az első napokban még csak a gondozók láthatták az újszülött állatot, a napokban viszont már a látogatók előtt is újranyitották a Szavannaházat, aminek a kifutóján is feltűnt már a gazellabébi.

Az Állatkert közleménye szerint a mhorr gazellák mellett egy másik ritka fajnál, a veszélyeztetett tarvarjaknál (Geronticus eremita) is új egyedek jöttek a világra. A három új tarvarjú-fiókával a fészkelőhelyükként szolgáló sziklapárkányon találkozhatnak a látogatók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!