Apa és fia húszmillió forintot érő kincseket talált Somogyban

2023. május 26. – 08:12

Másolás

Vágólapra másolva

Egy Somogy megyei férfi és fia 2015 óta rendszeresen járt régészeti leletek után kutatni. A kincsvadászataik olyan jól sikerültek, hogy egy 44 darabból álló, több mint 12 millió forint értékű középkori ezüsttallér-gyűjteményt, egy 6 millió forintot érő 14. századi arany pecsétgyűrűt és számos más, kisebb értékű régészeti leletet, bronzból készült használati tárgyakat, ékszereket és érméket találtak.

A gond csak az volt, hogy a leletek egy részét megtartották maguknak, más részét pedig eladták. Emiatt a Nagyatádi Járási Ügyészség lopás és más bűncselekmények miatt emelt vádat ellenük, illetve egy harmadik társuk ellen – áll a Somogy Vármegyei Főügyészség közleményében.

A vád szerint a negyvenes éveiben járó férfi és huszonéves fia 2015 óta rendelkeztek fémkereső műszerekkel, bár az azok használatához szükséges hatósági engedélyük nem volt. Ennek ellenére apa és fia majdnem öt évig járták hétvégente és olykor munkaszüneti napokon is különböző somogyi kistelepülések, így például Kercseliget, Böhönye, Mernye, Szenta és Nagyberki környékét régészeti leletek után kutatva.

A vádlottak a talált tárgyak – amelyek a vonatkozó jogszabályok szerint az állam tulajdonát képezik, és kereskedelmi forgalomba nem hozhatók – egy részét megtartották, másik részét pedig értékesítették. Az apának továbbá azért is felelnie kell a bíróság előtt, mert a lakóhelyén tartott kutatás során a nyomozók egy engedély nélkül tartott lőfegyvert is találtak.

A vádlottak által talált néhány régészeti lelet – Forrás: Somogy Vármegyei Főügyészség A vádlottak által talált néhány régészeti lelet – Forrás: Somogy Vármegyei Főügyészség
A vádlottak által talált néhány régészeti lelet – Forrás: Somogy Vármegyei Főügyészség

A harmadik társuk 2019 óta – szintén engedély nélkül használt fémkereső eszközével – közel kétszázezer forint értékű régészeti leletet talált meg és tulajdonított el Beleg környékéről.

A Nagyatádi Járásbírósághoz benyújtott vádiratában az ügyészség az apával és fiával szemben végrehajtandó börtönbüntetés és közügyektől eltiltás, míg társukkal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt azzal, hogy a bíróság egyúttal valamennyi vádlottal szemben szabjon ki pénzbüntetést, továbbá rendeljen el vagyonelkobzást is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!