Völner Pál védője szerint a politika ártalmasan beleavatkozhatott a Schadl–Völner-ügybe

2023. május 26. – 07:29

Völner Pál védője szerint a politika ártalmasan beleavatkozhatott a Schadl–Völner-ügybe
Papp Gábor, Völner Pál védője beszél a Schadl-Völner-ügy május 23-i tárgyalásán – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem jelenthetem ki kategorikusan, hiszen nem tudom bizonyítani, de vannak olyan jelenségek, amelyekre nehéz más magyarázatot találni, mint hogy a politika ártalmasan beavatkozott. Mondok egy konkrét példát: a Völner-ügy. Szó nélkül elmegy mindenki amellett, hogy miért zárták le ilyen gyorsan a nyomozást. Tőlem ne várjon választ, én nem fogom tudni megmondani, de vannak sejtéseim. Nagyon szerettem volna, ha folytatják, mert volt egy sor bizonyítási indítványunk, amelyeknek nem adtak helyt. És lehetséges, hogy ha helyt adnak nekik, akkor a nyomozás végére másképp ítélik meg Völner Pál szerepét” – így nyilatkozott a HVG-nek a korrupcióval vádolt volt fideszes igazságügyi miniszterhelyettes és államtitkár védője, Papp Gábor.

Papp a büntető igazságszolgáltatásban a bíróságot függetlennek tartja, de az ügyészséget nem. „A politika rátelepszik, és ennek beláthatatlan következményei vannak, teljes egyensúlytalansághoz vezet” – mondta erről.

Az ügyvéd szerint neki is van véleménye a politikáról, de arról nyilvánosan nem fog beszélni, mindenesetre ő maga függetlennek tartja magát. Egyszerre védi Völnert és Horváth Csabát, Zugló MSZP-s polgármesterét. Állítja, politikai céllal sosem akartak beleavatkozni a munkájába, „nincs itt piros telefon, hogy leszóljanak a pártközpontból”, mondta.

Papp szerint egyébként „nem feltétlenül kíváncsi arra, hogy mi az igazság”, mert szerinte ennek kiderítése nem az ő dolga, hanem a bíróé. Ha az ügyfél „azt állítja, hogy nem követett el bűncselekményt, én feltétel nélkül elhiszem. Ha ártatlannak mondja magát, elfogadom, és feltételezem, hogy őszinte velem.”

Már javában zajlik a bíróságon az elmúlt évek egyik legsúlyosabb korrupciós pere, az úgynevezett Schadl–Völner-ügy. Az ügy lényege a vádirat szerint, hogy Schadl „korrupciós kapcsolatot alakított ki” Völner Pállal, aki rendszeresen 2–5 millió forintot kapott tőle – összesen legalább 83 millió forintot. Az államtitkár cserébe vállalta, hogy a pozíciójából eredő befolyásával Schadl kéréseire elintéz konkrét ügyeket, például a jól jövedelmező végrehajtói kinevezéseket. Az ügyészség szerint Schadl lényegében „fizetésként” adta Völnernek a pénzt, hogy folyamatosan rendelkezésére álljon a különböző ügyek elintézésében

Pár napja Völner is vallomást tett, ebben tagadta a vádakat. Maga Völner és védője, Papp Gábor is többször felhozta már az igazságügyi miniszter, Varga Judit nevét a bíróságon. Völner szerint Varga „szoros figyelem alatt tartotta a végrehajtói ügyeket”, és becsatolta a bíróságnak egy sms-váltásukat „vh-ügyben”. Papp pedig egyrészt arról kérdezte Völnert a bíróság előtt, valóban volt-e hármas találkozó közte, Varga Judit és Schadl György, a végrehajtói kar volt elnöke között (igen), másrészt azt kérte a bíróságtól, hogy tanúként hallgassák meg Vargát az ügyben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!