Publicus: A kormánypárti szimpatizánsok 40 százaléka szerint ugyanúgy gondolkodik a pápa és a kormány a menekültkérdésről

2023. május 25. – 11:04

Másolás

Vágólapra másolva

Mindenki hallott a pápa látogatásáról, a Fidesz-KDNP szimpatizánsainak 69 százaléka szerint fontos esemény volt, ugyanakkor az összes megkérdezett relatív többsége, 49 százalék soknak tartja, hogy erre hétmilliárd forint közpénz ment el – derült ki abból a felmérésből, amelyet a Népszava felkérésére készített a Publicus Intézet. A kutatás alapján a nyugdíjasok többsége fontos eseményként élte meg a pápalátogatást, közülük követték a legtöbben a katolikus egyházfő magyarországi útját.

Forrás: Publicus Intézet / Népszava
Forrás: Publicus Intézet / Népszava

A magukat katolikusnak vallók 63 százaléka szimpatikusnak tartja az egyházfőt, a megkérdezett kormánypárti szimpatizánsok többségéhez hasonlóan. Utóbbiak annak ellenére kedvelik Ferenc pápát, hogy teljesen más értékrendet képvisel, mint a kormány.

A kutatás szerint az ellenzéki szavazók fele úgy gondolja, hogy a pápa gondolkodásmódja távol áll a magyar kormányétól a menekültek befogadásával kapcsolatban, és további 13 százalék sem tartja közelinek a két ideológiát.

A kutatás szerint a kormánypárti szimpatizánsok 40 százaléka úgy látja, a katolikus egyházfő és a kormány azonosan vélekedik a kérdésben, és csak 5 százaléka véli úgy, hogy ez egyáltalán nincs így. A magukat ellenzékinek vallók 50 százaléka szerint viszont nagyon távol van egymástól Ferenc pápa és az Orbán-kormány álláspontja ebben a kérdésben.

A római katolikus egyház feje április 28–30. között látogatott Budapestre. Bár találkozott a magyar politikai képviselőkkel (kormánytagokkal és Karácsony Gergellyel is), az egyházfőnek ez az út arról szólt, amiről egész pápasága: hogy előremutatást, összefogást hirdessen a meglepetések pápájaként. Ferenc pápa április látogatását részletesen követtük itt a Telexen, a cikkeinket, fotóinkat itt böngészheti végig. Videónkat itt, képes összefoglalónkat pedig itt találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!