Külön női parkolót alakítottak ki egy Váci úti irodaház mélygarázsában

2023. május 25. – 07:01

Másolás

Vágólapra másolva

Külön női parkolót alakítottak ki az egyik Váci úti irodaház parkolójában, írja az Index. A mélygarázsban általuk megkérdezett nők többsége szerint hímsovinizmusról van szó.

Európában ugyanakkor egyre több helyen alakítanak ki hasonlókat, Németországban például már sok többszintes parkolóban vannak olyan helyek, amiket kizárólag nők vagy gyermekes családok használhatnak.

Az Rtl.hu idézi a BBC egy cikkét, amely szerint évekkel ezelőtt azért hoztak létre női szektorokat dél-koreai parkolókban, mert több erőszakos bűncselekmény is történt a mélygarázsokban, így a biztonság növelése érdekében arra kötelezték a nagyobb parkolókat, hogy a helyek legalább tíz százalékát – lehetőleg a bejárathoz közel – női parkolónak jelöljék ki.

Egyébként ilyen esetekben aki nem tartja be az adott parkolóhelyekre vonatkozó szabályokat, az nem törvényt, hanem a parkolóház üzemeltetőjének házirendjét szegi meg.

Korábban Magyarországon is volt már hasonló kezdeményezés: 2015-ben egy szegedi bevásárlóközpont szintén a biztonságérzet növelésével indokolta női parkolók kialakítását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!