Ortopédcipő-maffia: két orvost és egy cégvezetőt is elfogtak Szegeden

2023. május 24. – 13:27

Másolás

Vágólapra másolva

Nincs vége az ortopédcipő-maffia ügyének: kedden újabb két szegedi orvost és egy szegedi cégvezetőt fogtak el a rendőrök abban a csalási ügyben, amelyben a gyanú szerint orvosok és cégvezetők ortopéd cipők felírásával trükköztek, hogy az utánuk járó állami támogatásokat felvegyék.

A police.hu beszámolója szerint a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság, a KR NNI és az NVSZ nyomozói kora reggel fogták el a két orvost és egy kisebb szegedi cég ügyvezetőjét. Lakásaikban, valamint a kft. telephelyén házkutatást tartottak, lefoglaltak minden releváns iratot, illetve eszközt és készpénzt is.

A két orvost, valamint az ügyvezetőt előállították és gyanúsítottként hallgatták ki költségvetési csalás miatt, majd a két orvost bűnügyi őrizetbe vették, míg a kisebb cég vezetője szabadlábon védekezik.

Az ortopédcipő-maffia ügyén az országban már összesen tizenkét nyomozócsoport dolgozik. Ahogy arról korábban írtunk, a rendőrség bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, valamint többrendbeli személyes adattal visszaéléssel és magánokirat felhasználása miatt nyomoz. A gyanú szerint a szakorvosok a betegfelhajtók által hozott pácienseknek a legnagyobb állami támogatású eszközöket írták fel attól függetlenül, hogy a betegnek szüksége volt-e rá, vagy sem, majd az ezek után járó állami támogatásokat jogosulatlanul visszaigényelték.

Egy szegedi ortopédeszközöket gyártó cég a nyomozók által beszerzett bizonyítékok alapján 2018 és 2022 között összesen közel 100 millió forint állami támogatást igényelt vissza jogosulatlanul az általa legyártott gyógyászati segédeszközök után.

A nyomozás arra is fényt derített, hogy volt olyan szociális intézmény, ahol a padláson zsákszámra álltak a legyártott és a gondozottak nevével ellátott, ugyanakkor számukra szükségtelen eszközök (többek között ülőkorzettek, chenaeu-k (vagyis fűzők), járógépek, járókeretek, kerekesszékek, rollátorok, illetve botok), melyek nagy része nem is megfelelő minőségben lett legyártva.

A most elfogott három személlyel együtt az ügycsoportnak mára 44 gyanúsítottja van: 18 orvos, 14 cégvezető, 9 alkalmazott és 3 orvosi asszisztens. Jelenleg a két őrizetben lévő orvos mellett a visszaélések miatt tizenöten vannak letartóztatásban, tizenegyen bűnügyi felügyelet alatt állnak, míg a többiek szabadlábon védekeznek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!