A Belügyminisztérium szerint mindenkivel egyeztettek a státusztörvényről, és egyébként is Gyurcsány

2023. május 24. – 13:26

A Belügyminisztérium szerint mindenkivel egyeztettek a státusztörvényről, és egyébként is Gyurcsány
Rétvári Bence államtitkár – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nem sokkal azután, hogy az ellenzéki pártok és a pedagógus-szakszervezetek beszámoltak a státusztörvényről szóló szerdai egyeztetés eredményeiről, a belügyminisztérium is sajtótájékoztatót hívott össze. Pintér Sándor belügyminiszter ezen nem volt jelen, és a sajtót sem engedték kérdezni Rétvári Bence államtitkártól.

Az államtitkár arról beszélt, hogy a státusztörvény kérdésében a kormány mindenkivel – pedagógus-szakszervezetekkel, szülői és diákszervezetekkel, pártokkal – egyeztetett, akivel csak lehetett. Azt is mondta Rétvári, hogy a státusztörvény kidolgozását egy hosszú egyeztetési folyamat előzte meg, még konzultációt is indítottak az oktatásról, amiben tanárok és szülők mondhatták el véleményüket. Egy kör van hátra az egyeztetési folyamatból, még az Európai Bizottsággal tárgyalnak majd.

Rétvári szerint konszenzus van abban, hogy a pedagógusok bérét emelni kell, ezt továbbra is uniós forrásokból tervezi megvalósítani a kormány. 2025-től 800 ezer forint körül lehet a pedagógusok bére a béremelések után.

Rétvári most is elmondta a már ismert kormányzati narratívát, miszerint a Gyurcsány vezette baloldal a béremelés ellen dolgozik, mert Brüsszelben akadályozzák, hogy Magyarország megkapja az uniós forrásokat. Rétvári szerint a szerdai egyeztetésen sem hallottak garanciát arra, hogy a baloldali politikusok a jövőben nem a pedagógusok ellen, hanem a pedagógusokért dolgoznak Brüsszelben.

Rétvári azt állította, hogy az egyeztetésen a pártok összes felvetésére reagáltak. Várták a szövegszerű javaslataikat is, de ilyen nem érkezett, pedig három hónapjuk volt erre. Ők azért jöttek, hogy kivonuljanak az egyeztetésről, nem az egyeztetés szándékával érkeztek a tárgyalásra, mondta az államtitkár. Arra nem reagált Rétvári, hogy a pedagógus-szakszervezetek és a diákszervezetek szerint ők nem kaptak szót az egyeztetésen. Rétvári a végén még az ellenzéki pártok és az egyeztetésre velük érkező szakmai szervezetek összefonódásáról beszélt: szerinte a szerdai egyeztetésen látszott, hogy ezek a szervezetek milyen mértékben kiszolgálói a pártoknak.

A szerdai egyeztetést Pintér Sándor hívta össze fél órával a múlt heti diáktüntetés kezdete előtt. A meghívó szerint az ellenzéki pártok egy-egy szakértőt vihettek magukkal az egyeztetésre, amire a Mi Hazánkot kivéve végül az összes ellenzéki párt elment. Az ellenzéki képviselőket a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Tanítanék Mozgalom, a Civil Közoktatási Platform, az ADOM Diákmozgalom és az Egységes Diákfront egy-egy tagja kísérte el az egyeztetésre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!