Kutyával vonatozna a Balatonra nyáron? Akár extrém menetidővel is számolhat

2023. május 23. – 13:29

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába nyílik egyre több kutyás strand a Balaton körül, a MÁV új országos és vármegyei bérletrendszerével kutyával szinte lehetetlen értelmes időben és menetidővel eljutni a tóhoz. A Telexnek több olvasó is jelezte, hogy az új menetrenddel és jegyrendszerrel szinte csak képtelen időpontokban tudnának lejutni kutyájukkal a Balatonra Budapestről.

„Az új kamuhelyjegy bevezetésével kizárták az összes bérletest és az összes nagyméretű kutyást is egyhuzamban. Engem úgy érint, hogy heti kétszer munkámból kifolyólag utazom Keszthely és Budapest között, eddig vonattal. Van egy 25 kg-os kutyám, aki hiába jólnevelt és csak szuszog a székek alatt, most már nem mehetek ugyanazzal a vonattal vele, mint eddig egész évben” – írta olvasónk.

Egy másikuk példáján megnéztük, hogy ha péntek délután, munka után mennénk Budapestről Keszthelyre kutyával, akkor mikor lenne először erre lehetőség, de csak 22.00 óra után induló járatot találtunk, ami 3,5 óra alatt érne le Keszthelyre. Ha reggel mennénk, ahhoz 5.30-kor kellene ott lenni az állomáson a kutyával.

Több véletlenszerű kereséssel kipróbáltuk a MÁV online jegyvásárló felületén, mi lenne, ha Keszthelyre, Révfülöpre, vagy Tapolcára utazna egy felnőtt és egy kutya, de találtunk egészen extrém, nyolcórás menetidővel járó vonatokat is, azok jellemzően éjszakai járatok. Pedig az utazási szabályzat szerint is van lehetőség kisállatok szállítására, akár zárt hordozóeszközben, akár pótjeggyel is.

Levélben kerestük a MÁV-ot, hogy megtudjuk, milyen járatot javasolnak a kutyatulajdonosoknak a nyári szezonra, ha választ kapunk, frissítjük a cikket.

Frissítés: A MÁV megkeresésünkre azt írta, hogy továbbra is lehetséges InterCity-n kutyát szállítani, de csak hordozóban – tehát akinek nagyobb méretű kutyája van, annak ez továbbra is probléma lehet. „Ez a szabályozás korábban is létezett, nem az ország- és vármegye bérletekkel lett bevezetve. A tavalyi szezonban ugyanúgy helyjegykötelesek voltak a balatoni InterCity-k, így a balatoni kutyás utazást szintén nem befolyásolta az új bérlettermékek bevezetése” – írják.

“A vármegye- vagy országbérlettel utazók számára is számos balatoni vonat vehető igénybe. A személyvonatok és sebesvonatok mindegyike felármentesen használható, így a Déli->Parti, a Katica és a Vízipók InterRégiókon is. A rendszeresen kutyával utazóknak az országbérlet mellé érdemes lesz megváltani a 30 napos kutyabérletet” – javasolták.

A MÁV a múlt héten közölte, hogy az új vármegye- és országbérletek előnyeit a Balatonhoz utazva is ki lehet használni. Az orszagberlet.hu weboldalon már külön Balaton menüpontban tájékozódhatnak az utasok az új bérletek igénybevételi lehetőségeiről, továbbá segítséget, javaslatokat kapnak, hogy azok előnyeit miként tudják kihasználni a tóhoz vagy annak partmenti települései között utazva – közölte korábban a MÁV Zrt.

A vasúttársaság cikkünk nyomán látta szükségesnek cizellálni, mit is tudnak kezdeni a Balatonhoz utazók a frissen megváltott vármegye- és országbérlettel. Mint beszámoltunk róla, a nyári előszezon zsúfoltsága miatt május 15-től helyjegyes lett a balatoni InterCity vonat, a feláras vonatokra viszont már nem érvényes az országbérlet – és ez sok bérlettulajdonost meglepett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!