Uniós ügyekért felelős államtitkár: Jobb a légkör, gyorsulnak a tárgyalások az EU-val

2023. május 23. – 13:25

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország felgyorsítja a Brüsszellel folytatott tárgyalásokat, hogy hozzáférhessen az EU-s forrásokhoz – mondta a miniszterelnök európai uniós kérdésekért felelős államtitkára a Financial Timesnak.

Bóka János, az uniós egyeztetések egyik kulcsszereplője azt mondta, hogy az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások gyorsan haladnak a Magyarországnak 2027-ig nyújtott 36 milliárd euró egyharmadáról. Elmondta, hogy a közelmúltban fogadták el az igazságszolgáltatási rendszer reformját, amelynek célja, hogy teljesítse az uniós finanszírozás „kulcsfontosságú előfeltételeit”. Bóka arról beszélt, hogy

„az igazságügyi reform új lendületet adott a tárgyalásoknak, az emelte a kölcsönös politikai bizalom szintjét”.

Hozzátette, hogy a reform elfogadása óta a „légkör minden szempontból jobb”, a találkozók sokkal gyakoribbá váltak. A tárgyalásokat közelebbről ismerő személyek szerint az igazságügyi reform gyakorlati alkalmazását követően 13 milliárd eurónyi kohéziós forrás szabadulhat majd fel.

A fennmaradó összeget viszont valószínűleg nem fogják egyhamar folyósítani.

– írja a lap. A Financial Times kiemelte, hogy Magyarországnak nagy szüksége van az uniós pénzekre: „gazdasága recesszióban van, az EU-ban messze a legmagasabb az infláció és a kamatláb, és a költségvetési egyensúly is megkérdőjeleződött”.

Arról, hogy most akkor mi is van pontosan az uniós pénzekkel, ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!