Bajok vannak a helyi NER-kedvenc kivitelezővel, emiatt egyetemi és sportberuházás is veszélybe került Pécsen

2023. május 23. – 13:39

Bajok vannak a helyi NER-kedvenc kivitelezővel, emiatt egyetemi és sportberuházás is veszélybe került Pécsen
A Pécsi Vasutas Sportkör új létesítményeit tavasszal kellett volna átadni – Fotó: Gűth Ervin / Telex
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Két különböző, egyenként is többmilliárdos nagyságrendű pécsi beruházás kivitelezését is felfüggesztették az elmúlt hetekben. A NER-közeli vállalkozásként számon tartott B Build & Trade-del a PVSK május elején szerződést bontott, míg a Pécsi Tudományegyetemnél ez folyamatban van. Így egy multifunkcionális sportcsarnok és egy tudományos innovációs központ kivitelezése is veszélybe került.

A B Build & Trade-t azért is emlegeti a sajtó NER-közeli vállalkozásként, mert a cég az első komolyabb megbízásait, referenciáit Bánki Erik hazai pályáján nyerte, sőt a Fidesz baranyai erős emberéhez (és feleségének cégéhez) köthető lovardát is ők építették. A cég 2012-es megalapítása óta, vagyis az elmúlt bő évtizedben több mint harminc közbeszerzést nyert, köztük jó néhány milliárdos nagyságrendű beruházás volt. Pécsi állatkert, pécsi vásárcsarnok, pécsi labdarúgó-akadémia. De ezeken kívül is többnyire fideszes vezetésű önkormányzatok, önkormányzati cégek megbízásait nyerték el a Dél-Dunántúlon. A cég körüli problémákról már hónapok óta keringtek pletykák, kifizetetlen alvállalkozókat is emlegettek, most pedig már a cégadatokban is látható, hogy nemrég végrehajtást jegyeztek be a B Build & Trade-nél.

Eltérő projektek hasonló helyzetben

A Pécsi Vasutas Sportkör kormányzati támogatásoknak köszönhetően 2017 óta nagy fejlesztésekbe kezdhetett. Az első ütem sikeresen zárult: focipályák újultak meg, és egy teljesen új kosárlabda-munkacsarnokot is átadtak. Azonban az újabb, nagyszabású fejlesztésnél nagy problémák léptek fel. A projektben a régi stadiont elbontották, a helyén négy épületrészből álló sportcsarnok (labdarúgás, ökölvívás, dzsúdó), focipályák és 800 fős lelátó épül, amit elvileg idén tavasszal kellett volna átadni.

A határidőket többször módosították, és az eredetileg nettó 2,1 milliárd forintos beruházás ára év elején 400 millió forinttal ment feljebb. Ennek nagyobb részét a brutális inflációval könnyen indokolható árindexálás tette ki. Januárban az önkormányzati tulajdonú PécsMa.hu-nak még bizakodóan nyilatkoztak az illetékesek a projektről. Információink szerint viszont hetekkel ezelőtt megszakadtak a munkálatok. Ahogy a hétfő reggeli képeinken is látszik, munkavégzés nem történik a Verseny utcai területen.

Környékbeliek szerint nagyjából egy hónapja nem folyik munkavégzés – Fotó: Gűth Ervin / Telex Környékbeliek szerint nagyjából egy hónapja nem folyik munkavégzés – Fotó: Gűth Ervin / Telex
Környékbeliek szerint nagyjából egy hónapja nem folyik munkavégzés – Fotó: Gűth Ervin / Telex

A PVSK a Telex megkeresésére azt közölte, hogy a vállalkozó hivatalosan még nem vonult le az építési területről, azt a részükre nem adta át. Azt is hozzátették, hogy május 3-án a kivitelezési szerződést felmondták, mivel a szerződés szerinti befejezési határidő március 12-én lejárt. A projekt teljesítése az 50 százalékot meghaladja, de a pontos mértékének felmérése folyamatban van. A szerződésbontás pedig azt is jelenti, hogy a kivitelezés folytatásához elszámolásra, és új közbeszerzés elindítására is szükség lesz. Megerősítették azt az információnkat is, hogy vannak ki nem fizetett alvállalkozók, a PVSK-nak két cég jelzett ilyen problémát.

A Pécsi Tudományegyetem leendő tudományos és innovációs parkjánál is hasonló a helyzet, azzal a különbséggel, hogy itt még jóformán el se kezdődött a munka. Ezt a helyszínen készített fotók is jól mutatják.

A PTE beruházásánál is hasonlókat tapasztaltunk – Fotó: Gűth Ervin / Telex
A PTE beruházásánál is hasonlókat tapasztaltunk – Fotó: Gűth Ervin / Telex

A 4 milliárd forintos beruházásnak a szerződések szerint novemberben készen kellene lennie, de erre nem sok esély mutatkozik. Megkerestük kérdéseinkkel az egyetemet is, az alábbi közleményt juttatták el a Telexhez:

„A Pécsi Tudományegyetem Tudományos és Innovációs Park beruházásának jelenlegi készültségi foka messze elmarad az időarányosan várható állapottól, ami veszélyezteti a projekt sikeres megvalósítását. Egyetemünk mindent megtett annak érdekében, hogy a kivitelezésben érzékelt jelentős késedelmeket a kivitelező behozza, ugyanakkor a megbízott cég a vállalt intézkedéseknek továbbra sem tett eleget, így az Egyetem – élve a szerződésben foglalt jogával – a közelmúltban kezdeményezte a kivitelezői szerződés felbontását. A PTE a szerződés szerinti 10%-os előleget fizette ki eddig a kivitelezőnek, ugyanakkor a szerződés felbontásával egyidejűleg az abban foglaltak szerint eljárva a kivitelező céget kötbér megfizetésére, és a 10%-os előleg visszafizetésére szólította fel. Minden nehézség ellenére a Tudományos és Innovációs Park projekt infrastrukturális elemének biztosítása mellett kitart a Pécsi Tudományegyetem, és annak megvalósításáról gondoskodni fog.”

Hivatalos elérhetőségein kerestük a céget, ha kapunk válaszokat, akkor arról is beszámolunk.

Pogányi szálloda ingyenpénzből

Pécs közelében folyamatban van egy harmadik beruházás is, amelynek egy magánvállalkozás a gazdája, azonban a projekt jókora, vissza nem térítendő kormányzati támogatást kapott. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által indított Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési programból az MPHH Hotel Invest Kft. 3,9 milliárd forint támogatáshoz jutott egy 92 szobás, négycsillagos superior minősítésű szálloda építésére. A szálloda támogatásáról és a cégről az mfor.hu 2021-ben azt írta, hogy a 2019-ben létrehozott MPHH két tulajdonosa Hoffmann Henrik és Márton Péter. Előbbi a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke. A kivitelezésre kiírt közbeszerzést a B Build & Trade nyerte meg, és ennek a módosításai jól mutatják, hogy milyen finanszírozási problémákat kellett megoldani. A legutolsó, május elején közzétett módosítás szerint nemcsak az anyaghiány és -drágulás, de a banki folyószámlahitelek drágulása is problémákat okoz és ezen a kifizetések átütemezésével próbáltak segíteni.

Ami kész, ott már nem lehet baj

Az elmúlt évek egyik legnagyobb beruházása az új pécsi vásárcsarnok volt, amelyet tavaly nyáron adtak át. A kivitelezési közbeszerzést azonban még az előző, fideszes városvezetés alatt, 2018 őszén hirdették meg és nem sokkal az önkormányzati választás előtt, 2019 augusztusában hirdették ki győztesként a B Build & Trade-et.

Megkérdeztük az önkormányzatot, hogy milyen garanciák vannak arra az esetre, ha egy ilyen fontos beruházás kivitelezője eltűnne. Az önkormányzat válasza szerint a pécsi vásárcsarnok esetében a kivitelezés befejezésétől számított 5 évig, tehát 2027. június 21-ig a teljes kivitelezési költség 5%-ának erejéig jótállási kötelezvény (banki garancia) van. Vagyis az időközben keletkező, vállalkozót terhelő hibák javítását szolgáló költségeket az önkormányzat hívja le, ha a hibát a vállalkozó nem javítja ki. A kötelezvény alapján történő lehívásokat az építési vállalkozó csődje, fizetésképtelensége nem befolyásolja, a garancia akkor is fennáll a garanciális időszak végéig, ha időközben az építést végző társaság bármilyen formában megszűnik – írta válaszában a pécsi önkormányzat.

A cikk szerzője a Pécsről szóló Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!