A vagyonnyilatkozatok szigorúbb ellenőrzéséről kezdeményezett népszavazáshoz gyűjt aláírásokat egy soroksári virágárus

2023. május 23. – 16:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés 05. 24. 10:19: Cikkünk korábbi verziójában az a cím szerepelt tévesen, hogy Dani Miklósné két népszavazási kérdésben gyűjti az aláírásokat. Ezzel szemben Dani Miklósné jelenleg csak egy kérdésben gyűjt aláírásokat, ami így szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés írja elő a törvény alapján vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett személyek vagyonnyilatkozataiban foglaltak helytállóságának rendszeres, kötelező, a hatósági nyilvántartásokban foglalt adatokkal való összevetéssel történő vizsgálatát?”

Korábban írtuk: Kedd délelőtt a Nemzeti Választási Iroda (NVI) átadta azt a húszezer darab aláírásgyűjtő ívet, amelyet egy magánszemély igényelt az általa kezdeményezett, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) által korábban hitelesített népszavazási kérdésben, amely a vagyonnyilatkozatra kötelezett személyek szigorúbb ellenőrzését írja elő.

Az aláírásgyűjtésre és az ívek leadására az ívek átvételét követő naptól számított 120 nap áll rendelkezésére a kezdeményezőnek. Legalább 100 ezer érvényes támogatói nyilatkozat szükséges ahhoz, hogy az Országgyűlés mérlegelje a kérdésben népszavazás elrendelését, míg az Országgyűlés a határidőn belül gyűjtött 200 ezer érvényes aláírás esetén kötelezően rendeli el a népszavazást az adott kérdésben – írja az NVI oldalán közzétett közlemény.

Ezt a népszavazási kérdést ugyanaz a soroksári virágárus, Dani Miklósné kezdeményezte, akinek április végén az a népszavazási kérdése is átment a Nemzeti Választási Bizottságon, amely azt szerette volna elérni, hogy online platformokon is lehessen aláírásokat gyűjteni népszavazásokhoz – számolt be erről akkor a Szabad Európa. Ugyanakkor az NVI tájékoztatás szerint ebben a kérdésben nem zajlik aláírásgyűjtés.

Nem ez az első eset, hogy az NVB támogatott egy ilyen kérdést. 2018-ban már egyszer megszavazták, hogy lehessen online platformokon is aláírást gyűjteni, de akkor a kérdést benyújtó magánszemély nem gyűjtött elegendő aláírást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!