Két hanyagul ellátott betege is meghalt egy Veszprém vármegyei orvosnak, eltilthatják a foglalkozásától

2023. május 22. – 10:11

Másolás

Vágólapra másolva

Felfüggesztett börtönt és az orvosi foglalkozástól való eltiltást indítványozott az ügyészség egy Veszprém vármegyei orvos esetében, akinek két betege is meghalt nem sokkal azután, hogy hanyagul látta el őket. A vád foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés. Az orvosi szabályszegések és a sértettek halála között az ok-okozati összefüggés nem volt megállapítható, írta közleményében a Veszprém vármegyei Főügyészség.

A már nyugdíjas orvos egyik betegét 2020 szeptemberében részesítette ambuláns ellátásában. Az erősen ittas férfi egy hanyatt esés után elveszítette eszméletét, zavart tudatállapotban volt. Az orvos a vádlott zúzódásos fejsérülését kezelte, de annak ellenére, hogy a férfi állapota a szakmai szabályok szerint CT-vizsgálatot indokolt volna, ezt elmulasztotta, és a beteget a kora esti órákban hazaengedte. A sérült férfi másnap reggel az esés következtében elszenvedett koponyasérülése miatt az otthonában meghalt.

2021 nyarán az orvos egy 81 éves nőt látott el. A nő egy rózsabokorba esett és mindkét csuklóján megsérült. Az orvos a tenyéren található sérüléseket látta csak el, de a csuklótájékon lévő sérülést már nem tárta fel, és az asszony tetanusz elleni immunizálását is elmulasztotta, holott ez szennyezett sérülések gyanúja esetén a beteg életkorából fakadóan szükséges lett volna. Az idős asszony néhány nappal később kórházba került, ahol a sebét feltárták, abból két nagy faszilánkot távolítottak el, és tetanusz elleni kezelésben részesítették, ám ennek ellenére egy héttel később a kórházban elhunyt. Nem zárható ki ugyanakkor annak a lehetősége, hogy a tetanusz betegség az asszonynál a balesetet követő megfelelő ellátás esetén is kialakult volna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!