Rétvári Bence: Magyarországon a börtönök a legmultikulturálisabb közegek

2023. május 19. – 15:45

Másolás

Vágólapra másolva

A büntetés-végrehajtás stabil és kiszámítható munkahely, a magyar börtönök pedig a „legmultikulturálisabb közegek” – többek közt erről is beszélt Rétvári Bence államtitkár Veszprémben, a büntetés-végrehajtás országos toborzó- és nyílt napján.

Rétvári beszámolt arról, hogy Magyarországon a fogvatartottak száma 14-15 ezerről 19 ezerre nőtt, míg az őket őrzők száma 7400-ról 9400-ra emelkedett. Az államtitkár kitért arra is, hogy Magyarországon minden kilencedik rab embercsempész:

„Magyarországon a börtönök a legmultikulturálisabb közegek, hiszen 73 ország több mint kétezer állampolgára van embercsempészés miatt a magyar börtönökben”

– mondta. A büntetés-végrehajtást kiszámítható, stabil munkahelyként jellemezte, ahol „látható az előmeneteli lehetőség”, és különböző juttatások is vannak. De kitért a hazai börtönök helyzetére is: elmondta, hogy a börtönökben 100 százalékos a foglalkoztatottság, mivel mindenki – akinek büntetési fokozata megengedi – tanul vagy dolgozik. „Ezzel a rabok hozzájárulnak saját fogva tartásuk költségeihez, a megtanult szakmával pedig a társadalomba való visszailleszkedésüket is megkönnyítik” – mondta.

Rétvári arra viszont nem tért ki, hogy az utóbbi időben több embercsempészt is szabadon engedtek, akiknek 72 órán belül el kell hagyniuk az országot. Ha ez nem történik meg és újra elfogják őket, akkor hátralévő büntetésüket is le kell tölteniük. Az RTL épp csütörtökön rögzítette Szombathelyen, ahogy börtönből szabaduló embercsempészeket engedtek el a vasútállomáson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!