A legutóbbi tüntetésen rohamrendőrökkel csaptak össze az oktatás ügyéért kiálló diákok

2023. május 19. – 16:52

Másolás

Vágólapra másolva

A legutóbbi tüntetés május 3-án volt. Ekkor az oktatás ügyéért tüntető diákok és rohamrendőrök csaptak össze a budai Várban Orbán Viktor kormányfő hivatala közelében. A nagyrészt diákokból álló tüntetők elkezdték nyomni a rendőrsorfalat, ezután többször felszólította őket a rendőrség, hogy kényszerítő eszközt fognak alkalmazni.

Néhányan megpróbáltak a közeli építési terület ideiglenes kerítésének megbontásával közelebb jutni a Karmelitához, ekkor csaptak össze a diákok a rendőrökkel, akik könnygázt is bevetettek. A rendőrök több tüntetőt berángattak a kerítések mögé, a rendőrség hivatalos közlése szerint „a rendőrökre támadók közül” öt embert előállítottak, velük szemben hivatalos személy elleni erőszak miatt indult eljárás. A rendőrök a Momentum képviselőjét, Tompos Mártont is elvitték.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az eset után közleményben reagált a történtekre, eszerint: az igazán súlyos erőszakot nem a tüntetők, hanem a rendőrök követték el, akik kiskorúak ellen, aránytalanul és indokolatlanul vetettek be könnygázt és tonfát. Mindezt egy olyan tüntetésen tették, ami egy több mint egy éve tartó, békés és a kormány által eddig teljességgel semmibe vett tiltakozássorozat következő állomása volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!