Kimarad a fizetésemelésből nyolcezer ápoló és asszisztens

2023. május 18. – 08:57

Másolás

Vágólapra másolva

Az alapellátást végző fogorvosok és háziorvosok szerint az ő szakasszisztenseik, ápolóik kimaradnak abból az egészségügyi bérrendezésből, aminek részletei a héten jelentek meg a Magyar Közlönyben.

„Természetesen érdeklődtünk az alapellátás kollegiális vezetőinél is, hogy mi történhetett, tőlük azt hallottuk, hogy szóban van ígéret az e területre vonatkozó béremelésre is. Ez azonban még nem jogforrás”

– mondta a Népszavának Dúl Zoltán szombathelyi fogorvos.

A bérrendezésről szerdán sajtótájékoztatót tartott Takács Péter egészségügyi államtitkár, ezt a Facebook-oldalán is közzétette, a poszt alatt olvasható kommentek szerint viszont többen felháborodtak amiatt, hogy az alapellátásban dolgozó szakasszisztensek kimaradnak a bérrendezésből. Emiatt egyre több ápoló egyenpólóban tiltakozik alacsony fizetése miatt.

Takács Péter korábban azt mondta, hogy az ápolók bére legutóbb 2022 januárjában nőtt, és a mostani emeléssel 2010-hez képest bruttó alapbérük átlagosan a négyszeresére emelkedik.

A kormány tervei szerint a béremelés jövő év márciusában „egy nagyobb lépéssel” folytatódik. Az alapbéremelés az ápolók és az egészségügy nem gyógyító (gazdasági, műszaki, pénzügy-számviteli stb.) területein dolgozókat érinti. A Belügyminisztérium korábbi közleménye szerint a béremelés 84 ezer egészségügyi szakdolgozót érint, erre a célra idén 41,5 milliárd forintot fordít a kormány.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!