RTL: Ingyen használ egy értékes belvárosi területet a honvédelmi tárca

2023. május 15. – 07:41

Másolás

Vágólapra másolva

Több évtizede a Honvédelmi Minisztérium (HM) használja Budapest belvárosának egyik legértékesebb területét, a Stollár Béla utca egy lezárt szakaszát. Ennek az 1352 négyzetméternek a használatáért 2014-ig fizettek a tulajdonos V. kerületnek, de az utóbbi kilenc évben már nem – tudta meg az Rtl.hu.

Ez az utcaszakasz közvetlenül a HM épülete mellett található, a Honvéd és a Falk Miksa utcát köti, vagyis kötné össze – ha nem lenne lezárva. Ezt a területet hol ingyen, hol díjfizetés fejében használta a minisztérium. Az Rtl.hu felidézi: 2007-ben akkor még ellenzéki polgármesterként Rogán Antal 13 milliárd forintot követelt a minisztériumtól azzal az indoklással, hogy „ami érvényes az egyszerű vendéglátósra, az érvényes a kormányra is”. Végül sikerült megállapodniuk abban, hogy a minisztérium évi 20 millió forintot fizet a használatért.

A 2010-es kormányváltás után, amikor az ország vezetése is fideszes lett, egyszer még meghosszabbították a szerződést, így a minisztériumnak több mint 20 millió forintos, az éves inflációval növekvő használati díjat kellett fizetnie 2014 júliusáig. És bár 2011-ben a parlament elfogadott egy törvényt, amely lehetővé tette, hogy a HM azokat az állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokat használja ingyenesen, amelyek közvetlenül a vagyonkezelésében lévő épületek mellett helyezkednek el, Hende Csaba 2014-ben még felajánlotta Rogán Antalnak: „készek vagyunk tárgyalni arról is, hogy az érintett szakaszt a honvédelmi tárca a saját vagyonkezelésébe vegye”.

Ez az Rtl.hu szerint azzal járt volna, hogy a minisztériumnak „a terület frekventált elhelyezkedése és nagy mérete alapján feltehetően jelentős összeget kellett volna fizetnie a kerületnek”. A megállapodás azonban nem jött össze, így a kerület azóta nem lát pénzt a területből, írja az Rtl, amelyben a belvárosi önkormányzat azt nyilatkozta: „a terület használatát térítésmentesen köteles biztosítani” a HM számára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!