Eurókötegekkel megtömött táskával várta a Fidelitas az Európai Parlament delegációját

2023. május 15. – 18:56

Eurókötegekkel megtömött táskával várta a Fidelitas az Európai Parlament delegációját
Az uniós korrupcióra utaló bankjegyek – Fotó: Fidelitas

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidelitas aktivistái eurókötegekkel megtömött táskával várták az Európai Parlament uniós pénzek felhasználását vizsgáló delegációját hétfőn. Ezzel a korábbi EP-alelnök, Eva Kaili korrupciós ügyére utaltak: a több százezer eurónyi kenőpénz egy részét táskákban és egy bőröndben rejtegette a botrány miatt lemondó Kaili és a férje. Ezért matricázták fel a bőröndöket a fidelitasosok Kaili képével.

„Elvileg vizsgálódni jöttek, de már a bizottság személyi összetétele is borítékolja, hogy az ítélettel a kezükben érkeztek a budapesti kiruccanásukra. Mindeközben Brüsszelben az Európai Unió történetének legnagyobb korrupciós botránya zajlik, amiről persze ugyanezek a képviselők mélyen hallgatnak” – írták az akcióról beszámoló posztjukban.

A háromnapos látogatáson a delegáció az uniós költségvetés védelméről és a jogállamisági feltételességi mechanizmusról szóló ügyekről tájékozódik. A képviselők a helyreállítási és ellenálló képességi alap magyarországi működtetésére kialakított folyamatokat és ellenőrzési módját is meg akarják vizsgálni. Az EP-képviselők találkoznak többek között kormánytagokkal, mint a felfüggesztett uniós forrásokról szóló tárgyalásokat vezető Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel és Bóka Jánossal, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkárával.

A korrupciós botrányba keveredett Eva Kaili – Fotó: Fidelitas
A korrupciós botrányba keveredett Eva Kaili – Fotó: Fidelitas

A felcsúti kisvasút kipróbálása vagy a 4-es metró megtekintése most nem szerepel a programban, és az uniós pénzügyekben érintett magyar parlamenti bizottságok ellenzéki tagjaival sem találkoznak.

A Hvg.hu-nak Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke is megerősítette ezt. Elmondása szerint a négy találkozóra csak a bizottságok elnökeit hívták meg, sem ellenzéki, sem pedig kormánypárti tagok nem lesznek jelen ezeken. Bánki szerint ez a delegáció kérése volt. Rónai Sándor, a DK EP-képviselője viszont azt mondta, hogy eredetileg az ellenzéki képviselők is kaptak meghívót, de végül csak a kormánypárti elnökökkel találkozik a vizsgáló delegáció.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!