Békepárti Magyarország: még több pontot érne az egyetemi felvételin a honvédelem

2023. május 15. – 08:24

Másolás

Vágólapra másolva

A Honvédelmi Minisztérium (HM) azt szeretné, hogy a honvédelmi nevelés az oktatás egészébe, a tanórai és a tanórán kívüli tevékenységekbe is beépüljön. Ez abból az interjúból derül ki, ami még múlt pénteken jelent meg a Honvédelem.hu oldalon Czermann János helyettes államtitkárral, és amit hétfő reggel a 24.hu vett észre.

„Kiemelt cél, hogy a hazafias és a honvédelmi nevelés a magyar oktatás egészében szignifikánsan legyen jelen, hatékonyan beépülve a tanórai és a tanórán kívüli tevékenységekbe, programokba és az iskolai követelményekbe (…)

Ugyancsak szeretnénk, hogy a Honvédelmi alapismeretek tantárgy[at] felvegyék az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny tantárgyai közé, így a versenyen elért eredményekért a tanulók a felsőoktatási felvételi eljárás során többletpontot kaphatnak”

– nyilatkozta a helyettes államtitkár. Mivel az OKTV-n – és az úgynevezett Szakmacsoportos Szakmai Előkészítő Érettségi Tárgyak Versenyén (SZÉTV-en) – elért 1–10. helyezésért 100, a 11–20. helyezésért 50, a 21–30. helyezésért pedig 25 többletpont jár, ez a változtatás jelentősen növelhetné a honvédelmi ismeretek iránti érdeklődést.

A 24.hu megjegyzi: a HM már most is kínál pluszpontokat a felvételizőknek: aki hat hónapra önkéntes tartalékosnak áll az 16, aki a hat hónap alatt a szakkiképzést is teljesíti az 32, aki pedig újabb hat hónapot vállal, az 64 többletpontot kap.

Az interjúban az államtitkár a pedagógusok felelősségét is hangoztatta: „Szükséges, hogy a pedagógusok is tudatosabban vegyenek részt a hazafias és a honvédelmi nevelési célok megvalósításában tanórai és szabadidős keretek között is.” Beszélt arról is, hogy a középiskolai kadétprogram népszerű és dinamikusan növekszik, „de a területi lefedettség – különösen a Dunántúl esetén – nem egységes”.

Az interjúban a toborzókampányok folytatásáról is beszélt a helyettes államtitkár, mondván: „a szerződéses és hivatásos állomány feltöltése meg nem szűnő prioritás”, és azt is megemlítette: „az orosz–ukrán fegyveres konfliktus miatt erőteljes igény mutatkozik szinte valamennyi európai államban a haderő létszámának erőteljesebb növelésére”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!