A „maglódi piskóta” lett az év körforgalma

2023. május 15. – 06:15

Másolás

Vágólapra másolva

Még április közepén hirdették meg az idei Közlekedési kultúra napja rendezvénysorozat részeként az Év körforgalma – 2023 szavazást a Facebookon. Egy szakmai munkacsoport választott ki tízet a lehetséges nyertesek közül, az esztétikus tervezés és a közlekedésbiztonság mellett szempont volt többek között a gondozottság, valamint a gyalogos és kerékpáros átvezetések kialakítása is.

Az eredményt néhány napja hirdették ki, a győztes a 31-es főút és a 3111-es utak csomópontjában Maglódon kialakított dupla körforgalom lett, amit a helyiek „maglódi piskótaként” emlegetnek.

A körforgalmat Huszti György tatabányai építőmérnök tervezte, aki a Komárom-Esztergom megyei hírportálnak, a Kemma.hu-nak azt mondta: még 2005-ben kaptak megbízást a maglódi csomópont átépítésre. A helyszín adottságai, így a szűk beépítés és a sok kötöttség okozta nehézségekre jelentett megoldást Husztinak a két középpontú elképzelése.

A két középpont olyan távol esik egymástól, hogy ha a két kör között egyenes útszakaszt alakítanak ki, az nagyobb sebességre is lehetőséget adott volna az autósoknak, balesetveszélyes helyzetet teremtve. „Ezért, a sebesség optimalizálására meg lett ringatva ez az egyenes, amitől felülről nézve a körforgalom babapiskótára hasonlít” – fogalmazott a tervező a lapnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!