450 millió forintból épülhet tovább a nemzeti értékpiramis

2023. május 15. – 17:26

Másolás

Vágólapra másolva

Az idén 450 millió forintos keretösszeggel hirdeti meg az Agrárminisztérium a hungarikumpályázatot három célterületen: kiadványok készítése, vetélkedők szervezése, valamint a viseletkultúra megőrzése – jelentette be sajtótájékoztatóján Nagy István tárcavezető.

A miniszter felidézte, hogy a hungarikumtörvény azért jött létre, hogy megfelelő jogi keretet adjon a magyarság egésze számára fontos értékek azonosításához, gyűjtéséhez és dokumentálásához. A jogszabály által létrehozott nemzeti értékpiramis lehetővé teszi, hogy mindannyian közel kerüljünk ehhez az eszmeiséghez azzal, hogy egy időben fordíthatunk figyelmet helyi, tájegységi, vármegyei értékeinkre és nemzeti sajátosságainkra. A ma élő tradícióink és megóvni kívánt nemzeti értékeink túlnyomó részét elődeinktől kaptuk örökségül, a mi felelősségünk pedig az, hogy ezt a lángot, ezt a küldetést továbbadjuk a jövő generációi számára, mondta Nagy István az MTI tudósítása szerint.

Az agrártárca három célterületre ad pénzt. Az elsőre 360 millió mehet elektronikus kiadványok, fényképsorozatok, filmek készítésére, új honlap létrehozására, meglévő honlap fenntartására és fejlesztésére, rendezvények megvalósítására lehet pályázni. Ezeken belül új kezdeményezésként jelenik meg az adott falura, városra jellemző jelképeknek a településkép arculatába való beillesztése, felhasználása, azok láthatóvá tétele.

A második célterületen 75 millió forint keretösszeg áll rendelkezésre felső tagozatos és középiskolás diákok részvételével vetélkedők szervezésére az identitástudatuk megerősítése és a hagyományőrzés ápolása érdekében.

A harmadik, a „Hagyomány a divatban – viselet másként” célterület, – amire 15 millió forint áll rendelkezésre, ezt hetedszer hirdették meg.

„A szándékunk ezzel az, hogy a Kárpát-medence hagyományos öltözetkultúrája, valamint népi kézműves értékeinek megőrzése, népszerűsítése, alkalmazása ünnepeink és hétköznapjaink részévé váljon” – mondta Nagy István.

Tavaly összesen 869 pályázó volt, és ebből 391-en részesültek támogatásban.

A palyazat.hungarikum.hu oldalon már lehet regisztrálni, kitölteni és feltölteni az adatlapokat, illetve a mellékleteket. A pályázatok véglegesítésére május 22-én reggel 8 órától lesz lehetőség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!