Megválasztották a Mazsihisz új elnökét

2023. május 14. – 17:08

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy többséggel Grósz Andor orvos-dandártábornokot választotta elnökévé a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) mai közgyűlésén, áll a felekezet MTI-hez eljuttatott közleményében. A választáson kihívója Nógrádi Péter ügyvéd volt.

Mint írják, a szervezet alapszabálya értelmében egy elnök csak két cikluson keresztül, tehát összesen nyolc éven át töltheti be a pozíciót. A Mazsihiszt eddig vezető Heisler András ezért nem indult újra a pozícióért, a következő négy évben küldöttként vesz részt a közgyűlés munkájában.

A Népszava a választás előtt elhangzott programadó beszédeket idézve azt írja, hogy Grósz Andor név említése nélkül élesen bírálta elődjét, amikor úgy fogalmazott:

„Nem lehet helyettes államtitkárokkal kedélyesen beszélni reggel, majd délután jól odamondani a kormánynak, végül este egy antiszemitával vacsorázni.”

Ezzel a lap szerint egy az amerikai nagykövet által szervezett eseményre utalt, amelyen Heisler András és Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok pártelnöke is részt vett. Megnyilvánulni hitelesen kell, cselekedni következetesen, és ezt az önazonosságot kell láthatóvá tenni a kommunikációban is, fogalmazott Grósz. A beszédekben mindkét jelölt a megbékélés és a belső ellentétek megszüntetésének fontosságát hangsúlyozta.

Az új elnök 1951-ben, Győrben született, később a szentpétervári Katonaorvosi Akadémia Általános Orvostudományi Karának repülőorvosi szakán végzett. Grósz Andor 33 éve a Kecskeméti Zsidó Hitközség elnöke, 2005-től az MH Kecskeméti Repülőkórház igazgatója volt, 2007-2010 között a Honvédelmi Minisztérium Állami Egészségügyi Központjának katonai főigazgató-helyetteseként dolgozott, 2010-2011 között az intézmény megbízott főigazgatói pozícióját töltöttbe be, 2013-tól a Magyar Honvédség egészségügyi főnökeként tevékenykedik.

2008-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, 2014-ben pedig a Magyar Érdemrend Középkeresztjét. Jelenleg a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke. A közgyűlésen alelnökké választották Mester Tamást, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnökét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!