A berlini magyar nagykövetség előtt tüntettek magyarok a státusztörvény ellen

2023. május 14. – 15:05

Másolás

Vágólapra másolva

Berlini magyarok tüntettek a státusztörvény-tervezet ellen a berlini magyar nagykövetség előtt vasárnap kora délután. „Szeretnénk kifejezni szolidaritásunkat a jövőjükért utcára vonuló diákokkal, szülőkkel és tanárokkal. Büszkék vagyunk rátok, tartsatok ki, ne engedjetek!” – áll az esemény leírásában.

A demonstrációt civilek szervezték, nagyjából ötvenen vettek részt rajta, magyar és angol nyelven is elhangzottak beszédek. A résztvevők angol, magyar és német nyelvű transzparenseket is a magasba tartottak a magyar konzulátus épülete előtt. Az egyik angol nyelvű transzparensen az állt: „A magyar Givenchy – közismert nevén könnygáz: ők kiskorú diákok, nem zavargók!”

A transzparens a május 3-i diáktüntetésre utalt, amikor a Karmelita elé vonuló fiatalokat a rendőrök könnygázzal fújták le. A demonstrációról készült videónkat itt tudja megnézni.

„Követeljük a státusztörvény-tervezet azonnali visszavonását, oktatásügyi minisztérium létrehozását, szakmai alapokon történő egyeztetést, gyülekezési és szólásszabadságot, a sztrájkjog visszaállítását! Rendőrállam és kleptokrácia helyett demokráciát!!! Le a rendőri erőszakkal!” – írják a szervezők.

Mi ellen tiltakoznak a tanárok és a diákok? A státusztörvény bevezetésével megszűnne a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonya, ehelyett a kormány köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt akar bevezetni. A tervezetből az látszik, hogy a jövőben a tantestületek inkább véleményezési joggal fognak rendelkezni a saját iskolájukat érintő kérdésekben, a végső döntéseket pedig az igazgató és a fenntartó hozná meg. A tervezetről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!