Nem a kedden felbukkant feladatlapot kapták meg a diákok a történelemérettségin

2023. május 10. – 09:50

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden este felbukkant az idei történelemérettségi egy lehetséges feladata, pontosabban arról egy képernyőmentés egy Facebook-csoportban. Az Oktatási Hivatal szerint a kiszivárogtatásról szóló értesülés nem valós.

Az Eduline cikke szerint az említett Facebook-csoportnak kb. hetvenezer tagja van, témája pedig az érettségi. A dátumozás szerint a feladatsort május 10-re szánták, és többek szerint ugyanaz a sorszám szerepelt rajta, mint ami a hétfői magyarérettségi feladatlapján is.

Információink szerint a szerdán végül diákokhoz került történelemérettséginek nem ugyanaz volt a sorszáma, mint az előző nap felbukkant vizsgának.

Így vagy az történt, hogy a feladat felbukkanása miatt másik vizsgát kaptak a diákok, vagy alapból egy hamis szivárogtatásról van szó. A nyilvánosságra került képernyőkép szerint az egyik feladatban a középkori egyház történetéről kellett volna írniuk a diákoknak, ilyen feladat viszont nem szerepelt a szerdai vizsgán.

Frissítés: Az Oktatási Hivatal szerda délelőtti sajtóközleményében azt írta:

„Tájékoztatjuk, hogy a történelemérettégi feladatlapjainak kiszivárgásáról szóló értesülés nem valós. Felhívjuk figyelmüket, hogy az érettségi feladatlapjai minősített iratok, idő előtti nyilvánosságra hozataluk bűntetőjogi következményeket von maga után.”

Az idei érettségin a középkori építészetről, Hunyadi Mátyás uralkodásáról, a sztálini Szovjetunióról, az osztrák–magyar kiegyezésről, a trianoni békediktátumról, a mai magyarországi szociális ellátórendszerről, az 1956-os forradalomról és az Európai Unióval kapcsolatban is kaptak kérdéseket a diákok. Az egyetemes esszétémák közül Julius Caesar uralkodásáról vagy az auschwitzi koncentrációs táborról írhattak esszét, a magyar történelmi témák közül pedig Széchenyi István gyakorlati tevékenysége vagy a magyar rendszerváltás közül kellett egyet választaniuk.

A Telexen a középszintű történelemérettségi néhány érdekesebb feladatának megoldását 13 óra után ismertetjük pár perces videókban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!