Feljelentette a NAV-ot a Kalasnyikov-lőszert gyártó eltűnt gépsor tulajdonosa

2023. május 10. – 10:48

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatali hatalommal való visszaélés és sikkasztás gyanúja miatt feljelentést tett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellen Papp Csaba, a Borsodi Általános Gépgyár (BSGÉP) Kft. tulajdonos-ügyvezetője az adóhatóság áprilisban kiadott közleménye után – tudta meg a 24.hu. Papp annak a cégnek a tulajdonosa, amely 2018-ban Törökországból megvett egy Kalasnyikov-lőszereket gyártó gépsort. A cég később elveszítette haditechnikai külkereskedelmi engedélyét, így a lőszergyártósort a NAV vámraktárában kellett elhelyezniük, ám onnan már 2018-ban „kitárolták” a gépsort, és már öt éve nyoma veszett.

Papp hiába kérdezte a kormányhivatalt arról, mi lett a gép sorsa, a hivatal nem volt hajlandó ezt elárulni. A BSGÉP tulajdonosa feljelentést tett sikkasztás és hivatali visszaélés miatt, valamint a cég kártérítésért is folyamodna, de ahhoz tudni kellene, hogy ki használja a gépet, hol gyártják a töltényeket. A NAV erre válaszul küldött közleményt áprilisban, amiben azt írták, jogszerűen jártak el, valamint „a sajtóban megjelent információ, miszerint »nem tudni, hogy hová került a NAV vámraktárából« egy bizonyos lőfegyver- és lőszergyártó gépsor, alaptalan, a konkrét tényeket figyelmen kívül hagyó vádaskodás nem felel meg a valóságnak.”

Papp ezután tett feljelentést a NAV-val szemben is, mert szerinte a lőszertöltő körüli perekben a NAV korábban azt állította, hogy a lőszertöltő behozatala fiktív ügylet volt. „Ehhez képest az állítólag fiktív gépeket elpasszolták, és most nagy nyilvánosság előtt mindezt jogszerű eljárásnak nevezik” – mondta a 24.hu-nak.

A BSGÉP ügyvédje egyébként a közlemény visszavonására kérte a NAV-ot, mondván bár a haditechnikai külkereskedelmi engedélyt valóban visszavonták, a tulajdonjogot a cég ettől még nem veszítette el, ennek ismeretében viszont a gépsort mint magánvagyont a tulajdonos engedélye, ismerete, kérelme, jogügyleti akarata ellenében ismeretlen személynek ingyenes vagyontranszferrel juttatták. A lap megkereste a NAV-ot pl. azzal, hogy visszavonják-e a közleményt, de csak annyit kaptak válaszként, hogy a NAV a sajtóközleményben mindent elmondott a témáról, amit tudott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!