Újabb változások jönnek a lombikbébiszektorban, a petesejt-donációt és az embriók genetikai vizsgálatát is rendezik

2023. május 9. – 10:48

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú interjút adott a Hvg360-nak Vesztergom Dóra, a tavaly államosított meddőségi központok irányítására felállított Humánreprodukciós Igazgatóság vezetője, aki jelentős átalakításokat javasol a lombikszektorban. A nőgyógyász-endokrinológus, meddőségi specialista, aki egyébként Novák Katalin államfő sógornője, azt mondta, elküldték javaslataikat a kormánynak, ezek között szerepel a petesejt-donáció és az embriók genetikai vizsgálatának rendezése is. Az ellátás ingyenes marad, és nem tervezik leszállítani a kezelések 45 éves korhatárát.

Miután sok kritika érte a kormányt és az igazgatóságot amiatt, hogy nem vagy csak hiányosan érhetőek el adatok a meddőségi kezelésekről, Vesztergom Dóra az interjúban beszélt arról, hogy az igazgatósága létrehozott egy online adatszolgáltató rendszert, ami az EESZT-vel összekötve valós időben tudja gyűjteni az adatokat, és nemcsak a stimulációkról, beültetésekről, élveszülésekről, hanem később a lombikból született gyermekek egészségi állapotáról is.

„Néhány év múlva már a különböző kategóriákban tökéletesen össze lehet majd hasonlítani a magyar eredményeket a nemzetközivel, és rendszerszinten képesek leszünk a működést követni, mérni, szükség esetén figyelmeztetést küldeni” – mondta.

Semmit nem akarunk eltitkolni, épp azt akarjuk, hogy a páciensek visszanyerjék a bizalmukat a rendszer iránt

– mondta. Beszélt a petesejt-donációról és az embriók genetikai vizsgálatáról is, előbbi jogilag létezik ugyan Magyarországon, de szerinte olyanok a feltételei, ami miatt nincs donor, utóbbiról pedig világszerte etikai vita zajlik. „Én úgy gondolom, hogy minden fiatal nőnél szükségtelen és etikátlan lenne a preimplantációs genetikai vizsgálat, de vannak olyan esetek, amikor több embrió beültetése után sem jön létre terhesség, és nem tudjuk az okát. Ezekben az esetekben a leggyakrabban az embrió áll a háttérben, ilyenkor lehet létjogosultsága a vizsgálatnak. Mi is erre tettünk javaslatot, valamint a donáció kérdése is szerepel benne” – mondta.

Vesztergom Dóra azt is mondta, hogy lényegében már elkészült egy jogszabály, ami a kormány asztalán van, ez alapján több finanszírozási változás várható júniustól, például a tervek szerint a jövőben öt stimuláció és az abból létrejött összes embrió beültetése finanszírozott lesz.

Kitért arra is, hogy sok kritikát kapott amiatt, hogy igazgatói posztja mellett megtartott a magánrendelését is, ezt azzal magyarázta, hogy nem szeretné elveszíteni a szakmával a kapcsolatát.

És igen, Novák Katalin sógornője vagyok. Ő miniszterként és államtitkárként is rendkívül sokat tett azért, hogy a vágyott gyermekek megszülessenek. Én ugyanezt próbálom tenni a szakma részéről

– mondta.

Tavaly júniusban bekebelezte az állam a lombikbébiszektort, azóta csak állami intézetben végeznek beültetést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!