Elérhetetlenné tették Orbán Viktor Youtube-csatornáján azt a videót, amiből hiányoztak azok a szavai, miszerint Ukrajna egy része ősi magyar föld

2023. május 6. – 09:47

Másolás

Vágólapra másolva

Kalandos utóélete volt a miniszterelnök péntek reggeli közrádiós nyilatkozatának. Mint ismert, Orbán Viktort rendszeres gyakorisággal, a legtöbb pénteken behívják a Kossuth rádióba, ahol a közmédia munkatársa kérdésnek álcázott sorvezetőkkel segíti, hogy a miniszterelnök végigmondhassa a legfontosabb bel- és külpolitikai, valamint gazdasági kérdésekben a kormányzati kommunikációs paneleket.

Hálás és gondtalan feladat a kommunikációs stábnak és Orbán Viktornak egyaránt – hihettük a most pénteki adásig. Most azonban az élő adás után furcsán alakult a beszélgetés sorsa.

Az interjút ugyanis, ahogyan szokták, videóformátumban feltöltötték a kormányfő Youtube-csatornájára (valamint az visszahallgatható a közmédia honlapján is, Soundcloudban itt). A videóverzió azonban megvágva, az élő adásban eredetileg elhangzottaktól eltérően került fel a Youtube-ra – vette észre Benyó Rita újságíró, a Szabad Európa munkatársa.

A Youtube-ra feltöltött videót annál a résznél vágták meg, amikor Orbán Viktor arról beszélt, hogy az ukrajnai béke több szempontból magyar érdek is, sőt, elsősorban a mi érdekünk. Egyrészt, „túl a keresztény és humánus állásponton” önérdekből is – legyen a szomszédban rend, akkor a mi „ingatlanunk” is többet ér, „egy jól menő, sikeres Ukrajna növeli Magyarország értékét”, szemben azzal, hogy a háborúba süllyedt, bajban lévő Ukrajna „Magyarország vonzerejét is lecsökkenti” –, másrészt azért is, mert „ott magyarok is élnek”.

Ennél a másrésztnél kezdődött a vágás. Körülbelül az a szövegrész hiányzott, hogy „Ukrajna egy része az ősi magyar föld, ami most Ukrajnához tartozik, és ott őshonos közösségként léteznek a magyarok”, majd úgy folytatódott, hogy „oda nem bevándoroltak, mindig is ott éltek, nem a szél fújta őket oda, az az ő hazájuk”. Hogy pontosan mi is maradt ki, azt nem tudjuk már rekonstruálni, ugyanis egy újabb fordulattal a megvágott videót eltüntették – pontosabban, mint láthatja, aki a linkre kattint, privátra állították át –, és feltöltötték újra a vágatlan verziót, amit itt nézhet meg. Ha csak az inkriminált részre kíváncsi, akkor itt érdemes kattintania:

Lapunk kérdésére Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke fake news-nak nevezte, hogy vágott videót tettek volna közzé a miniszterelnök Facebook-csatornáján.

„A pénteki rádióinterjúkat párhuzamosan streameljük Youtube-on és Facebookon. Tegnap a jel a Youtube-on pár pillanatra megszakadt, majd magától folytatódott. Ezt mi nem érzékeltük. Így lett egy »ugrás« a Youtube-élőben. (A Facebookon nem.) A felvételt azóta cseréltük, és már fent van a hiányolt rész, újra elérhető a teljes interjú” – olvasható a lapunknak küldött válaszában.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!