Május végén már hitelből működik a főváros, ami pénzügyi gondnokot kaphat

2023. május 6. – 07:50

Másolás

Vágólapra másolva

„Még van a főváros számláján némi pénz, de május végére már várhatóan hitelből működik” – mondta a Népszavának Budapest főpolgármester-helyettese, Kiss Ambrus. Hozzátette, hogy a város április végéig 17,9 milliárd forinttal többet fizetett be, mint amennyit az állami költségvetésből normatívaként kapott.

Április 26-án írtunk arról, hogy a fővárosi közgyűlés kétórás vita után szavazott a 16 milliárd forintos hitelfelvételről. A Fidesz-frakció szerint Karácsonyék mindig másra mutogatnak, a főpolgármester szerint viszont a sorozatos kormányzati elvonások következménye a jelenlegi helyzet.

A Népszava kiemelte még, hogy az önkormányzatok nem mehetnek csődbe, a hatályos jogszabályok szerint „adósságrendezési eljárás” kezdeményezhető velük szemben.

Ebben az esetben pénzügyi gondnokot jelölnek ki, aki figyelemmel kíséri a település gazdálkodását, minden költségvetést érintő előterjesztéshez ki kell kérni a véleményét, a kötelezettségvállalások és kifizetések csak az ő ellenjegyzésével teljesíthetőek. Az eljárásban ugyanakkor az önkormányzati törzsvagyon nem foglalható le, nem értékesíthető, mert a település üzemeltetését nem lehet veszélyeztetni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!