A rendőrség szerint jogszerűen használtak kényszerítőeszközt egy jogellenes tüntetésen

2023. május 4. – 22:17

Másolás

Vágólapra másolva

„Jog- és szakszerű volt a kényszerítőeszköz alkalmazása a rendőri intézkedés során a szerda esti jogellenes budapesti tüntetésen” – írja az ORFK a police.hu-n közzétett közleményében.

A közleményben azt írták, a Budapesti Rendőr-főkapitányságra (BRFK) május 3-án délutánra három, a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó fővárosi gyűlésről érkezett bejelentés. A BRFK mindhárom bejelentést tudomásul vette, a szervezőkkel egyeztetett. Ezután részletesen felidézik a történteket: „A bejelentett gyűlések befejezése után a résztvevők egy csoportja az előírásokat megszegve a budai várnegyedbe vonult, ahol a rendőrség megakadályozta, hogy a Színház utcába és a Szent György utcába bejussanak.” Majd azt írják, hogy

„itt a tüntetők vitatkozni kezdtek a rendőrökkel, indulatos, sértő kijelentéseket tettek, közülük néhányan igyekeztek a sorfal közé furakodni, lökdösték a rendőröket.”

Többen már ekkor maszkkal vagy kendővel takarták el az arcukat, de volt, aki védőszemüveget, sőt gázálarcot viselt. Állításuk szerint a rendőrök többször is tájékoztatták a megjelenteket, hogy be nem jelentett gyűlésen vesznek részt, és kérték, majd felszólították őket, hogy a sorfaltól lépjenek távolabb, valamint a rendőrökkel szembeni erőszak esetén kényszerítő eszköz alkalmazását is kilátásba helyezték – írták.

„A tömeg egy része ekkor elindult a Színház utcához, közben az építési területet védő kerítést rángatták, ütötték. Néhányan átmásztak a kerítésen és együttes erővel áttörték azt. Az építési területre betódult csoport a kerítést tovább rongálta és a Színház utca felé is áttörte. Az ott felsorakozott rendőröket dobálni kezdték, és többen megkíséreltek a sorfalon erőszakkal átjutni. A támadás elhárítására a rendőrök ekkor könnygázt alkalmaztak, és megkezdték a zárt területre bejutottak kiszorítását.”

„A fent említett rendőri intézkedéseket követően a parancsnoki vizsgálat tárgyát képezte a kényszerítő eszköz alkalmazása, amely jog- és szakszerű volt.”

Kiemelték, hogy a

  • jogellenes gyűlés szervezőjével szemben a BRFK gyülekezési joggal visszaélés miatt szabálysértési eljárást kezdeményeztek,
  • a rendőrökre támadók közül öt embert előállítottak, velük szemben a Központi Nyomozó Főügyészségen hivatalos személy elleni erőszak miatt feljelentést tettek,
  • nyolc embert feljelentettek azért, mert arcukat maszkkal eltakarva vettek részt a jogellenes gyűlésen. Egyiküket elő is állították, mert megpróbált elmenekülni az őt igazoltatni szándékozó rendőrök elől,
  • egy nőt pedig pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt állítottak elő,
  • délután egy belvárosi tüntetés helyszínére érkező fiatalnál késeket és egy ollót találtak, ezért őt az egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése vétség elkövetése miatt előállították, ellene büntetőeljárás indult.

A rendőrség a „további támadókat és más bűncselekmények elkövetőit” a kamerafelvételek alapján jelenleg is igyekszik azonosítani. „Leszögezzük, hogy az egyes személyeket a véleményük, valamivel egyet nem értésük nem jogosítja fel arra, hogy bűncselekményt kövessenek el, mások tulajdonát vagy testi épségét sértsék vagy veszélyeztessék. Ilyen esetekben a rendőrség intézkedni köteles” – írták a közlemény végén.

A szerdai tüntetést percről percre tudósításban követtük a Telexen, az eseményről készült videónkat itt tudja megnézni. Arról pedig, hogy miért olyanok a szerdai tüntetésen készült felvételek, amit Orbánék az elmúlt 13 évben megpróbáltak elkerülni, itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!