Itt a rendőrségi összesítő a tüntetésről: nyolc embert az arca eltakarása miatt jelentettek fel

2023. május 4. – 08:03

Itt a rendőrségi összesítő a tüntetésről: nyolc embert az arca eltakarása miatt jelentettek fel
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Három gyűlést jelentettek be a Budapesti Rendőr-főkapitányságra május 3. délutánra, a Karmelitához vonulás nem volt ezek között – derült ki a Police.hu oldalán publikált rendőrségi tájékoztatóból. Ebben azt írták, a „jogellenes gyűlés szervezőjével szemben” a BRFK gyülekezési joggal visszaélés miatt szabálysértési eljárást kezdeményezett.

A rendőrség a helyszínen tájékoztatta a Karmelitához érkezőket, hogy szabálysértést követnek el azzal, ha ott demonstrálnak, majd többször felszólították őket, hogy menjenek távolabb a rendőrsorfaltól. A tájékoztatás szerint

„az egyre agresszívabbá váló tömeg 20 óra körül a rendőrökre támadt; lökdösni kezdték őket, bedöntötték a kerítéselemeket, betörtek az építési területre, kövekkel dobálták és rugdosták a rendőröket. Az egyenruhások a támadókkal szemben a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 49. § (1) bekezdés alapján vegyi eszközt alkalmaztak”.

Öt embert, akik a rendőrökre támadtak, előállítottak, őket a Központi Nyomozó Főügyészségen hivatalos személy elleni erőszak miatt jelentették fel. Bevitték Tompos Márton momentumos képviselőt is – őt végül hajnali fél kettőkor engedték ki. A további támadók és más bűncselekmények elkövetőinek azonosítása a kamerafelvételek alapján folyamatban van.

Nyolc embert feljelentettek, mert arcukat maszkkal eltakarva vettek részt a jogellenes gyűlésen, egyiküket elő is állították, mert megpróbált elmenekülni az igazoltatás elől. Egy nőt pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt állítottak elő. Délután pedig egy, a belvárosban bejelentett gyűlés helyszínére érkező fiatalnál késeket és egy ollót találtak a rendőrök, ezért őt az egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése miatt előállították, büntetőeljárás indult ellene.Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!