Kálmán Olga elcsukló hangon emlékezett meg Vágó Istvánról a parlamentben

2023. május 2. – 17:04

Kálmán Olga elcsukló hangon emlékezett meg Vágó Istvánról a parlamentben
Kálmán Olga, a DK képviselője felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. május 2-án – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Egy demokrata emlékére” címet adott napirend előtti felszólalásának Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője. Az egykori televíziós újságíró a szombaton elhunyt Vágó Istvánra emlékezett meg a parlamentben kedd délután.

„Magyarország elvesztette egyik fontos értékét” – mondta párttársáról Kálmán Olga. Vágó évekig volt a nézők által megválasztott legnépszerűbb televíziós személyiség, aztán hozott egy személyes döntést, „amiről pontosan tudta, hogy támadások egész sorát indítja majd ellene.”

„Vágó István halála nem csak hirtelensége és váratlansága miatt megrendítő. Ő volt az egyik azon kevesek közül, aki a kivételesen sikeres szakmai karrierjét feláldozta azért, hogy a magyar demokrácia ügyét képviselje”

– fogalmazott Kálmán Olga, aki ugyancsak feladta a televíziós karrierjét a politikáért, a DK-ért.

A képviselő szerint Vágó a páratlan televíziós sikerek után ülhetett volna a jól megérdemelt babérjain, de nem ezt tette. A rendszerváltás óta nyíltan vállalta, hogy liberális, és „akkor sem titkolta, hogy az SZDSZ-t támogatja, amikor ez egyre kevésbé volt népszerű.” Arról beszélt Kálmán Olga, hogy Vágó tisztában volt azzal, ha belép a Demokratikus Koalícióba, akkor mindenhol megkapja majd a magáét. „Csatlakozott a DK-hoz, pedig tudta, hogy ez véget vet a televíziós karrierjének.”

„Hát elképesztő volt, amit műveltek vele. Vádolták mindennel, méltatlanul, igaztalanul, aljas, galád módon” – folytatta, és felidézte, hogy akadtak olyan hitványok, akik még a halála után sem tudták megbocsátani Vágónak, hogy nem velük értett egyet.

„Vannak, akik nem bírják elviselni, hogy vannak értékes emberek, akiknek a nézetrendszere, világképe, emberi tartása kikezdhetetlen. Akik nem megvehetőek és nem megzsarolhatók. Vágó István ilyen ember volt.”

„A Demokratikus Koalíció közössége megrendülten búcsúzik Vágó Istvántól. Egy barátot, bajtársat vesztettünk el” – mondta elcsukló hangon Kálmán Olga, majd kis szünet után folytatta a felszólalást. „Vágó István pótolhatatlan űrt hagy maga után. Személyisége, humora, a hangja, az egész lénye hozzátartozott az elmúlt évtizedek Magyarországához. Fontosnak tartottam, hogy ez az Ország házában is elhangozzék, és bekerüljön az Országgyűlés jegyzőkönyvébe. Hát Pista, szeretünk, nyugodj békében, az emlékedet meg fogjuk őrizni”.

„Vágó István halálával a magyar televíziózás meghatározó szereplője távozott. Nem kell politikailag egy oldalon állnunk ahhoz, hogy lerójuk tiszteletünket egy elhunyt emléke előtt” – reagált a kormány nevében Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára. Azt mondta, méltatlannak találná, ha Vágó István halálát, a gyász napjait bármilyen módon összekötné a napi politikai vitákkal. „Fogadják őszinte részvétünket Vágó István halála okán, isten nyugosztalja, nyugodjon békében.”

Vágó István szombaton, 74 évesen halt meg. Régi kollégái és politikustársai is megemlékeztek róla, mi pedig öt emlékezetes műsorát idéztük fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!