Az ellenzéki pártok törvényjavaslatot nyújtottak be, hogy megvédjék az LMBTQ-közösséget a gyűlöletbeszédtől

2023. május 2. – 14:15

Másolás

Vágólapra másolva

Ellenzéki pártok törvénymódosítással védenék az LMBTQ-csoport tagjait a gyűlöletbeszédtől, írja az MTI.

A témáról az Országházban kedden tartottak sajtótájékoztatót, amit a Sokszínű Magyarországért képviselőcsoport hívott össze. A csoport még 2022 októberében alakult öt országgyűlési frakció részvételével, és célja, hogy a parlamenten kívül és belül is felerősítse az LMBTQ-közösség hangját, és érdekképviseletet biztosítson az érintetteknek.

Bedő Dávid, a Momentum parlamenti képviselője az eseményen azt is kijelentette, hogy a képviselőcsoport benyújtja első törvényjavaslatát. A Demokratikus Koalíció (DK) által elkészített javaslat

listába illesztené a nemi identitás, illetve a szexuális orientáció szerinti kisebbségeket is. Így eszközt biztosítanának nekik, hogy polgári bíróságra menjenek, ha gyűlöletbeszéd érinti őket

– közölte a DK országgyűlési képviselője, Sebián-Petrovszki László.

A DK-s politikus az eseményen felidézte Bencsik András „viccelődését” is, aki néhány hete jó hírként tálalta a Hír TV-ben, hogy Ugandában kivégzik a melegeket, ha összeházasodnak. Bencsik kijelentései után a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa hatósági eljárást indított a Hír TV szolgáltatója ellen.

Sebián-Petrovszki László szerint Bencsik András azért is tehetett bátran ilyen kijelentést nagy nyilvánosság előtt, mert az LMBTQ-közösség nem szerepel a polgári törvénykönyv azon felsorolásában, amely részletezi, hogy mely kisebbségek élveznek védelmet gyűlöletbeszéddel szemben.

A sajtótájékoztatón megjelent Kanász-Nagy Máté (LMP) és Tordai Bence (Párbeszéd) parlamenti képviselő, valamint Pusztai Patrik, az MSZP országos elnökségi tagja is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!