Bencsik András: Nyugat-Európa jövőjét Dél-Afrikában írják

2023. május 2. – 13:09

Másolás

Vágólapra másolva

A búrokról (holland és flamand, kisebbrészt hugenotta [francia], német és fríz származású telepesek összeolvadásából létrejött etnikai csoport, akik Dél-Afrikában telepedtek le) és az ő történelmükről tartott kiselőadást a Hír TV-ben Bencsik András, a Demokrata 72 éves főszerkesztője, aki gyakran tesz emlékezetes kijelentéseket – akár orosz csatornáknak is.

A Napindító című műsorban Bencsik a Demokrata gondozásában megjelent Lődd le a búrt című könyvvel összefüggésben beszélt a búrokról – figyelt fel az adásra a 444.hu.

„Ők magukat inkább afrikánernek nevezik. (…) 300 évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy Dél-Afrikába, Afrika csücskébe utaznak, és letelepednek. Ez egy lakatlan vagy gyéren lakott világ volt, a klímája olyan, mint Európa” – beszélt a búrok betelepüléséről a főszerkesztő, aki szerint rövid idő alatt „csodálatos mezőgazdaságot” és kultúrát teremtettek. Nem mellesleg a világ első szívátültetését is Fokvárosban végezték el, hozta a haladás példáját.

Csakhogy aztán jött egy fordulat, „'94-ben, ha jól emlékszem, történt egy választás, ahol a Nelson Mandela kiszabadult a börtönből, és a feketék vették át az irányítást. És utána elindult egy kontra-apartheid, tehát ma a fehéreket üldözik, és ami a legfájdalmasabb, ezért adtuk ki ezt a könyvet, (...) van egy néger mozgalmi dal, aminek az a refrénje, hogy »öljük meg a búrt«” – idézi Bencsiket a lap.

A főszerkesztő szerint mostanra ez a 3,5 millió búr a túléléséért küzd. „A Demokratában azt írtuk, hogy Nyugat-Európa jövőjét Dél-Afrikában írják” – mondta Bencsik, majd arról beszélt, hogy egy szokatlan mértékű migráció miatt jutott el ide a búrok történelme. „A gazdaság vonzotta a szegény embereket. Nem etnikai feszültség van itt”, hanem az történt, hogy rengeteg ember odaáramlott.

„A szegényeket nem szeretik”, és nem tekintik érdemnek, hogy a búrok kultúrát teremtettek. „Ma a feketék uralkodnak Dél-Afrikában”, számos probléma, így vízhiány, ellátási problémák is vannak, mondta, majd gyorsan átkötött Magyarországra.

„Magyarország még szabad ország, itt még az ember hallgathat a szívére, hallgathat az eszére, legalább a magyar közvélemény ismerje meg” a szomorú, tanulságos történetet a búrokat illetően, tette hozzá.

A műsorvezető kérdésére, hogy mintha lenne párhuzam a búrok és a magyarok között, azt mondta, van is. És ez a „szabadságszeretet, az elszánt küzdelem, hogy túl akarunk élni”, és „a legfontosabb, hogy a búrok nem indítottak soha hódító háborút”. Bencsik szerint amikor „megérkeztek az ősök ősei Dél-Afrikába, az ott élő fekete törzsekkel szerződést kötöttek, hogy ti arra, mi erre. Európa méretű területről volt szó, ahol 20 ezer őslakos, 20 ezer bevándorló élt, bőven elfértek. A párhuzam: hogy túl kell élni” – fogalmazott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!