Ferenc pápa Karácsonynak: A politikának nem az a dolga, hogy megossza a társadalmat, hanem hogy egységesítse

2023. április 30. – 16:15

Másolás

Vágólapra másolva

Ferenc pápa hivatalos programjában nem szerepelt Karácsony Gergely látogatása, a főpolgármester szombat este látogatta meg a katolikus egyházfőt az Apostoli Nunciatúrán.

Karácsony a Gulyáságyúnak megerősítette, ő kérte a magántalálkozót Ferenc pápától, hogy a budapestiek nevében köszönthesse őt.

A főpolgármester nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a megbeszélés létrejött, melyet „inspirálónak, cselekvésre ösztönzőnek” jellemzett. A városvezetés aktív kapcsolatban van a budapesti nagykövetségekkel, a vatikáni nagykövetséggel vették fel a kapcsolatot.

Ferenc pápa és Karácsony Gergely főpolgármester – Fotó: Matteo Bruni / Holy See Press Office
Ferenc pápa és Karácsony Gergely főpolgármester – Fotó: Matteo Bruni / Holy See Press Office

Ferenc pápa a főpolgármester beszámolója szerint arról beszélt, hogy a magyarokat egy békés, nyitott és szeretetteli népnek ismerte meg.

„A politikának nem az a dolga, hogy megossza a társadalmat, hanem az, hogy inkább egységesítse”

– tanácsolta Ferenc pápa Karácsony Gergelynek az RTL riportja szerint.

A főpolgármester büszke arra, hogy a pápa a magyarországi látogatásán többször is Budapest nagyszerűségéről és híd jellegéről beszélt, és idézte József Attila: A Dunánál című versét is.

„Azt az útravalót bízta rám, hogy egy politikus falak helyett mindig hidakat akarjon építeni a szó szoros és átvitt értelmében is”

– fogalmazott Karácsony az RTL-nek.

A főpolgármester szerint a találkozójuk azt mutatja, hogy a pápa látogatása „Magyarországnak szól, nem az egyik vagy a másik politikai oldalnak, hanem a nemzet egészének.” A budapestiek nevében egy 19. század végén készült Lánchíd-fényképet, Klösz György alkotását ajándékozta Ferenc pápának.

Karácsony a magánlátogatáson megköszönte a katolikus egyházfőnek, hogy „a válságok közepette a budapestiek erőt és bátorságot meríthetnek látogatásából és a városról is szóló szavaiból”. Ezen kívül arról beszélt a főpolgármester, hogy „Budapest szabad, sokszínű és szolidáris városként kiemelt figyelmet fordít az elesettek, a szegények és a menekülők támogatására”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!