Ferenc pápa egy bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövőre vágyik

2023. április 30. – 11:08

Másolás

Vágólapra másolva

Ferenc pápa záróbeszédét azzal kezdte, hogy megköszönte Erdő Péter bíboros szavait, és köszöntötte Novák Katalin köztársasági- és Orbán Viktor miniszterelnököt. Megköszönte az egyház képviselőinek és a magyar népnek a fogadtatást és a szeretetet, amivel várták, és kifejezte háláját azoknak, akik messziről utaztak ide, hogy láthassák őt, valamint a látogatás szervezőinek.

„Mindannyiótoknak mondom: köszönöm, Isten fizesse meg!”

Külön kitért azokra is, akik nem tudtak részt venni a misén: az idősekre és betegekre, azokra, akik egyedül érzik magukat, és azokra, akik „akik egyedül érzik magukat és azokról, akik elvesztették az Istenbe vetett hitüket és az életbe vetett reményüket”.

„Közel vagyok hozzátok, imádkozom értetek és megáldalak benneteket”

– mondta.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Ahogy a mise során, úgy beszédében is köszöntötte a diplomatákat és a más keresztény felekezetekhez tartozó résztvevőket. Örül, hogy a különböző felekezetek és vallások Magyarországon harmóniában élnek egymás mellett, támogatják egymást. Tetszett neki, hogy Erdő Péter kiemelte, hogy az ország a nyugati kereszténység keleti határán található, mert szerinte szép, hogy a határok nem elválasztó vonalak, hanem kapcsolódási pontok, valamint

„hogy a Krisztusban hívők azt a szeretetet helyezik előtérbe, ami egymással összeköt és nem a történelmi, kulturális és vallási különbségeket, amelyek egymástól elválasztanak”.

Ezek után Száz Máriához fordult, rá bízott minden magyart, valamint az európai kontinens hitét és jövőjét, amikre sokat gondolt az elmúlt napokban – különösen a béke ügyére.

„Szent Szűz, tekints a különösen sokat szenvedő népekre. Tekints különösen a szomszédos, meggyötört ukrán és az orosz népre, neked szentelt népeidre. Te, aki a Béke Királynője vagy, öntsd az emberek és a népek vezetőinek szívébe a vágyat, hogy a békét építsék, hogy a következő nemzedékeknek a remény jövőjét nyújtsák, ne a háborút; egy bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövőt; egy testvérekkel és nem falakkal teli világot.”

Szűz Máriához imádkozik az Egyházért Európában, hogy újra megtalálják az imádság erejét, az igehirdetés szépségét.

„Reád bízzuk ezt az Egyházat és ezt az Országot. (…) Kedves testvéreim, azt kívánom nektek, hogy Krisztus örömét terjesszétek: Isten éltessen titeket! Hálás vagyok nektek ezekért a napokért, a szívemben hordozlak benneteket, és kérlek, hogy imádkozzatok értem. Isten áldd meg a magyart”

– zárta beszédét Ferenc pápa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!