Erdő Péter: Köszönjük, hogy eljött meglátogatni a szegényeket és a menekülteket, akik a szomszédból, Ukrajnából érkeztek

2023. április 30. – 10:56

Másolás

Vágólapra másolva

Ferenc pápa miséje után Erdő Péter bíboros megköszönte neki, hogy ellátogatott Magyarországra. Amikor a pápa megkezdte szolgálatát, azt mondta, hogy az egyháznak a perifériára is el kell mennie. „A szívünkből szólt” – mondta a bíboros. A püspöki kar akkor megállapította, hogy a magyar katolikus közösség perifériának számít, és ez a történelem során is így volt – legyen szó a Római birodalom határáról, a Frank birodalom befolyásának keleti végéről, vagy az Oszmán birodalom északi határvidékéről.

„A nyugati kereszténységnek is ezer éve a keleti határán élünk”

– mondta.

Másodjára is megköszönte a pápának, hogy eljött Magyarországra, egy olyan néphez, aminek nyelvéhez szerinte „még hasonlót is nehéz találni az egész világon”, egy olyan néphez, ami ezer éve „szeretettel ragaszkodik ahhoz a nyugati kereszténységhez, amelyről sokszor úgy érezte, hogy megfeledkezett róla”.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Azt is megköszönte, hogy meglátogatta a szegényeket és a menekülteket, bár itt kihangsúlyozta, hogy azokat a menekülteket, akik „innen, a szomszédból, Ukrajnából érkeztek”. Örült, hogy meglátogatta a beteg gyerekeket, fiatalokat, akik a „legnagyobb kihívást és a legnagyobb lehetőséget jelentik Egyházunk számára”.

Arról is beszélt, hogy a Duna mentén élő népek megtanulták, hogy a folyó nemcsak egy elválasztó határ, hanem – „ha bölcs hozzáértéssel hidakat építünk” – akkor össze is köti a népeket. Erre példaként hozta Szent Istvánt, akit a katolikus és ortodox egyház is szentként tisztel, mert még akkor avatták szentté, „amikor teljes volt az egység Kelet és Nyugat egyháza között”.

„Köszönjük, Szentatya, hogy elhozta hozzánk a dialógus és a béke üzenetét, amely ma különösen is időszerű. Isten bőséges áldását kérjük Szentséged személyére és szolgálatára! Kérjük, adja ránk apostoli áldását”

– zárta beszédét Erdő Péter bíboros.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!