Újabb öt évet kapott Barnák László a szegedi színház élén

2023. április 28. – 12:37

Újabb öt évet kapott Barnák László a szegedi színház élén
A Szegedi Nemzeti Színház főépülete – Fotó: Móra Krisztina / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb öt évig Barnák László színművész-rendező lesz a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, ami egyben a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetői tisztségét is jelenti. Ezt a Szeged városi önkormányzat pénteki közgyűlésén egyhangúlag döntötték el a képviselők. Két másik pályázó is volt, Tóth Péter zeneszerző és Peller Károly színművész. Peller a héten az önkormányzat kulturális bizottságának ülésén visszavonta a pályázatát, így tiltakozott az ellen, hogy szerinte a színház vezetőjének személyéről már korábban döntöttek a városházán. Erről Botka László polgármester a közgyűlésen azt mondta, a bizottsági döntések után csak Barnákot választhatták.

A Szegedi Nemzeti Színház társulata korábban zárt ülésen meghallgatta mind a három pályázót, akkor Tóth Péter 15, Peller Károly 83, Barnák László pedig 150 szavazatot kapott, és Barnákot támogatta az önkormányzat kulturális bizottsága is, továbbá a három pályázó közül csak őt fogadta el a Kulturális és Innovációs Minisztérium által kijelölt szakbizottság.

Barnák László, aki 1978-ban született, 2006-ban diplomázott színészként a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, majd 2008-ban színészként szerződött Szegedre, és 2018 nyara óta a színház vezetője. A Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatóságát és a hozzá tartozó, főként képzőművészeti kiállóhelyként működő Reök-palotát 2021-ben egyesítették a Szegedi Nemzeti Színházzal, így mindháromnak azonos személy a vezetője. A Szegedi Szabadtéri Játékok a város egyik fő idegenforgalmi célpontja, tavaly 65.000-en nézték meg az előadásokat és a koncerteket, a közönség kétharmada más településekről jött.

Árat emelnek a szegedi bölcsődékben

A közgyűlésen megszavazták Kovács Tamás gazdasági alpolgármester előterjesztését, amelynek alapján felemelik a bölcsődei gondozási díjakat. Ezt az összeget a 728 Ft/nap árú étkezési díjon felül kell befizetni a gyerekek után, de a rászoruló családoknak továbbra sem kell gondozási díjat fizetniük. Szegeden az önkormányzati bölcsődékben a gondozási díj fejében eddig napi 200 Ft-ot szedtek be, ez 2014 óta változatlan összeg volt.

Az új rendelkezés szerint idén szeptember 1-től 300 Ft/ nap, majd 2024. január 1-jétől 400 Ft/nap árra emelik fel a bölcsődei gondozási díjakat. Az előterjesztés vitájában elhangzott, hogy a kiadások emelkedtek, ezért sok más városban is emelték a gondozási díjat, például Debrecenben is a kétszeresére, azaz 300 forintra, míg Érden naponta egy főre 500, Pécsett pedig 480 forintot kérnek a szülőktől.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!