Rozsdaövezeti akcióterület jön létre Újbudán, az önkormányzat és civilek tiltakoznak

2023. április 26. – 21:09

Másolás

Vágólapra másolva

Az önkormányzat és a kerületi civilek tiltakozása ellenére minősítene át úgynevezett rozsdaövezeti akcióterületté egy gyártelepet a XI. kerületben a kormány, írja az Rtl.hu. Az átminősítés után bármekkora épületet felhúzhatnának itt, valódi beleszólása az önkormányzatnak nem lenne. A Miniszterelnökségtől azt írták: kötelező kikérniük a kerület véleményét.

Kb. 11 focipályányi területről van szó, amivel kapcsolatban Jellinek Dániel cége, az Indotek azt kérte a kormánytól, hogy minősítsék rozsdaövezeti akcióterületté, mert így nemzetgazdasági szempontból kiemelt területté válna, tehát a beruházónak nem kell figyelembe vennie az önkormányzat határozatait.

800 lakás és 70 ezer négyzetméter iroda épülne a területen. Az Rtl.hu által megkérdezett civil szervezet képviselője arról beszélt, hogy a beruházó vélhetően azt gondolja, hogy az önkormányzat majd kialakít hozzá valahol zöld területet, iskolát, óvodát, orvosi rendelőket stb., de ezekre a civil szervezet képviselője szerint valójában nincs hely, mert nincs akkora közterület a környéken, ami erre megfelelő lenne, szinte mindenhol magánterületek vannak.

A kormány szerint fontos városrehabilitációs projektről van szó, az önkormányzat és a civilek hangsúlyozzák, hogy nem a fejlődés ellen vannak, csak azt szeretnék, ha a beruházás nem teher lenne a környéknek, hanem cserébe közcélú fejlesztéseket is vállalna a beruházó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!