Kínai céghez került az egyik legnagyobb magyarországi napelempark

2023. április 25. – 13:55

Másolás

Vágólapra másolva

A kínai Shanghai Electric Power Co. tőzsdei energetikai vállalat megvásárolta a mintegy 132 MW kapacitású, Inárcs közelében fekvő napelem-hálózatot a német Greencells Grouptól – írta meg a Portfolió kedden a német cég bejelentése nyomán.

A Greencells projektfejlesztő vállalat, illetve építési és üzemeltetési szolgáltatásokat is nyújt naperőművek számára. A klaszter két szomszédos napelemparkból áll, ezt vette meg a kínai vállalat. Az Inárcs északi részén található hálózat, amely Magyarország egyik legnagyobb napelemparkja, jelenleg még építés alatt áll, és várhatóan 2023 novemberében kezdi meg üzemét.

A közlemény szerint a park „25 éven keresztül államilag garantált, az átviteli rendszerirányító MAVIR által fizetett betáplálási tarifát kap.”

Andreas Hoffmann, a Greencells vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy cégük a „telepített kapacitást tekintve 2019 óta piacvezető Magyarországon, és sikeresen bővíteni tudtuk portfóliónkat az országban, jelenleg összesen 475 MW-ra. Projektcsatornánk következetes megvalósítása jelentősen hozzájárul a magyarországi zöldenergia-átálláshoz”.

Jelenleg a lakossági napelemekre még betáplálási stop van érvényben, ősztől kezdődhet meg ennek a fokozatos feloldása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!