Ötszáznál kevesebb iskolahalasztási kérelmet utasított el az Oktatási Hivatal

2023. április 24. – 08:46

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen 22 743 iskolahalasztási kérelem érkezett be az Oktatási Hivatalhoz a 2023/2024-es tanévre vonatkozóan, amelyből 22 318 esetben helyt is adott a kérelemnek a hivatal. Összesen 425 kérelmet utasítottak el a hatéves kortól kötelező iskolakezdés elhalasztásának ügyében – tájékoztatta a Népszavát a hivatal.

A hatéves kortól kötelező iskolakezdés szabályain 2019-ben változtatott a kormány, és ezek 2020 januárjában léptek életbe. Ekkor a 2019-es köznevelési törvény részeként fogadta el az Országgyűlés, hogy a tankötelezettség korhatárát lejjebb viszik, tehát azoknak a gyerekek, akik augusztus 31-ig betöltik a hatodik életévüket, alapesetben el kell kezdeniük az iskolát, vagyis önállóan már nem dönthetnek a plusz egyéves visszatartásról a szülők és az óvodapedagógusok, azt az Oktatási Hivatalnál kell kezdeményeznie a szülőknek, indoklással és adott esetben szakértői dokumentumokkal. A kérelmeket január 18-ig le kell adni.

A kormány azzal indokolta a változást, hogy az új rendszerrel el akarják kerülni az indokolatlan visszaéléseket és felmentéseket, amelyek miatt az első osztályokban akár két év korkülönbség is kialakult a gyerekek között. A valóban iskolaéretlen gyerekeket pedig azért szűrnék ki, hogy fel tudják készíteni őket a sikeres iskolakezdésre, és elkerülhetők legyenek a korai iskolai kudarcok.

Az Oktatási Hivatal azt állította: ezzel az eljárással az indokolatlan iskola alóli felmentéseket szeretnék megszüntetni. Sok gyereknek ugyanis nem tesz jót, ha ok nélkül még egy évet marad az óvodában, de az is előfordult, hogy az óvodák a fennmaradásukhoz szükséges gyereklétszám érdekében tartották vissza a gyerekeket. A Szülői Hang nevű civil szervezet szerint azonban problémát az óvodákban nem a túl sok ott tartott gyerek, hanem az aggasztóan nagy óvodapedagógus-hiány okozza.

Ebben a cikkünkben írtunk részletesen a szabályozásról, és az alkalmazásukról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!