2022-ben megugrott a gyorshajtásos büntetések száma

2023. április 23. – 15:12

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly több mint 50 százalékkal több gyorshajtásos büntetés született az egy évvel korábbihoz képest, a csúcsot pedig 2019 tartja, írja a Totalcar.

Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Az autós szaklap szerint 2022-ben közel 688 ezer gyorshajtásos büntetést szabott ki a rendőrség, szemben az egy évvel korábbi több mint 451 ezer esettel. Vagyis tavaly másfélszer annyiszor kaptak gyorshajtásról szóló levelet az autósok, mint 2021-ben. Érdekesség, hogy egy évvel korábban – amikor a koronavírus-járvány miatt lezárások voltak – több mint 637 ezer alkalommal büntettek.

2019-ben viszont jóval többször, mintegy 756 ezerszer járt a csekk, ez volt a csúcs 2018 óta. A számokból kiderül, hogy 2018 és 2022 között az éves átlag 642 ezer, ezt a számot azonban lehúzza az alacsony 2021-es adat.

A rendőrségi statisztikák szerint a több százezer bírság ellenére továbbra is a gyorshajtással magyarázható a legtöbb személysérüléses baleset, ezek 28 százalékát okozta a sebességtúllépés.

A gyorshajtók, valamint az általuk okozott balesetek számának visszaszorítására alkalmas lehetne a nemzetközi szinten már számos helyen bevált átlagsebesség-mérés. A jogszabály már több mint tíz éve „ismeri”, azaz definiálja az átlagsebesség-mérés fogalmát, de eddig nem történt semmi.

A lap rákérdezett a rendőrségnél és a fővárosi önkormányzatnál, hogy várható-e az átlagsebesség-mérés bevezetése bárhol is, amire az előbbitől nem, az utóbbitól a következő választ kapta: Magyarországon a közúti járművek átlagsebességének ellenőrzése és annak alapján a szankcionálás gyakorlatának kialakítása jelenleg nincs napirenden.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!