Kiakadt az Állatkert a Fővárosi Nagycirkusz igazgatójának ötletén

2023. április 22. – 08:47

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú közleményben reagált a budapesti Állatkert a Fővárosi Nagycirkusz igazgatójának nyilatkozatára. Egy szerdai interjúban arról beszélt Fekete Péter, hogy nem vetné el annak a gondolatát sem, hogy szimbiózis alakuljon ki a cirkusz és a Biodóm-projekt között, illetve, hogy a Biodóm területét valamilyen módon bekapcsolják a cirkusz működésébe. Ezen akadt ki az Állatkert, a közleményben azt írják:

„A Fővárosi Állat- és Növénykert azonban visszautasítja azt az ötletet, hogy az állatkerti és a cirkuszi funkciókat akár csak részben összevonják, összemossák, mint ahogyan azt is, hogy ismét visszatérjen az a korszak, amikor az Állatkert amúgy sem túl nagy területét újra és újra megcsonkították!”

Szerintük az állatkert és a cirkusz műfaja között óriási különbségek vannak, ezért elvi kérdés, hogy ezek között ne legyen keveredés, ami a nemzetközi szakmai normákkal is szembe menne. Ráadásul egészen 2014-ig az Állatkert területe folyamatosan csökkent, az európai fővárosok állatkertjeivel összevetve is kicsinek számított a budapesti.

Az Állatkert szerint ezért is lenne fontos a Pannon Park és a Biodóm megvalósulása. Utóbbiban a veszélyeztetett fajok természetvédelmi célú szaporítása mellett kiterjedt oktató, ismeretterjesztő tevékenység is folyna.

„A Biodómot tehát az Állatkert nem cirkusznak, hanem természeti élményközpontnak és afféle Noé bárkájának szánja.”

Azt is felidézi az Állatkert, hogy a tervek szerint a Nyugati pályaudvar közelében épülne fel az új Nemzeti Cirkuszművészeti Központ, és a jelenlegi cirkuszi telket az Állatkert kapná vissza, amiről kormányhatározat is született.

Hogy mikorra készülhet el a Biodóm, azt nem tudni. A fővárosi önkormányzat szerint még 45 milliárd kellene a félkész épület befejezéséhez, de ennyi pénze nincs a fővárosnak, szerintük a kormánynak kéne befejeznie a projektet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!