Kimaradt a tűzfal, most se lehet visszaköltözni az elátkozott győri orvosi rendelőbe

2023. április 21. – 05:01

Kimaradt a tűzfal, most se lehet visszaköltözni az elátkozott győri orvosi rendelőbe
A felújított József Attila úti háziorvosi központ – Fotó: Sudár Ágnes / Telex
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Előbb csúsztak a munkálatok, aztán az épület nem kapott használatbavételi engedélyt, mert kihagytak egy tűzfalat Győr egyik forgalmas orvosi rendelőjének átalakításánál. Az itt működő felnőtt házi- és gyermekorvosi praxisokat, illetve a védőnői szolgálatot az átépítés idejére elköltöztették. Már fél évvel ezelőtt, tavaly október 31-án át kellett volna adni a felújított épületet. Most egy tömör, négy méter magas és 15 méter hosszú kerítést kell építeni.

Győrben a József Attila úti háziorvosi központ a hetvenes évek végén épült. A kilencvenes években ugyan felújították, de már nem volt képes kiszolgálni a városrész járóbeteg-ellátási igényét. Négy éve, 2019-ben nyert TOP-os pályázaton (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) több mint 500 millió forintot Győr. Ebből lehetett a három felnőtt- és a három gyermek háziorvosi praxist, valamint az öt védőnői szolgálat új helyét kialakítani. Ez volt a kiindulási pont, a projekt befejezését 2022. október 31-re ígérték.

Elkezdődtek a munkák: 2021. szeptember 21-én Dézsi Csaba András győri polgármester Facebook-posztjában nyomta meg hivatalosan is a startgombot. Az épületet addigra kiürítették, májusban már kiköltöztek a háziorvosok a szomszédos városrészben lévő épületbe, azóta ott rendelnek. Az első csavar a történetben ekkor jött.

A kismegyeri városrészben lévő rendelőbe csak egy forgalmas útszakaszon átkelve lehet bejutni, ott azonban akkor még nem volt zebra. A balesetveszélyt megelégelve valaki az éj leple alatt egy „gyalogátkelőhely típusú útburkolati jelet festett fel engedély nélkül” – a Győri Útkezelő Szervezet rendőrségre továbbított feljelentésében legalábbis ez a kifejezés szerepelt. A 2021 őszi „Győri Illegális Zebra Akcióról” a Telex is írt, az elkövető(k) azóta sem lett(ek) meg.

A győri József Attila úti háziorvosi központ a hetvenes évek végén épült, majd a kilencvenes években felújították – Fotó: Dézsi Csaba András / Facebook
A győri József Attila úti háziorvosi központ a hetvenes évek végén épült, majd a kilencvenes években felújították – Fotó: Dézsi Csaba András / Facebook

A probléma azonban, amelyre ezzel az akcióval felhívta valaki a figyelmet, ott maradt a felmart csíkok helyén. Egy év kellett hozzá, de 2022 novemberében csak megoldódott ez is: az útkezelő szabályos zebrát alakított ki, a gyalogosok azóta használják is az átkelőhelyet.

Közben folytak a munkálatok a kiürített József Attila úti rendelőben. Ezt onnan lehetett biztosan tudni, hogy helyi politikusok országgyűlési és önkormányzati képviselő egyaránt – rendszeresen fotózták magukat a munkaterületen. Simon Róbert Balázs fideszes országgyűlési képviselő, akinek választókerületében található az épülő rendelő,

2022 szeptemberében azt posztolta az akkor aktuális Facebook-fotója alá, hogy „befejezéséhez közeledik” az átépítés. Tévedett.

Emlékezzünk csak: a befejezés eredeti dátuma 2022. október 31-e volt, a zebrát novemberben adták át, az épületről ugyanakkor csak 2023 márciusában érkezett az újabb hír. A helyiek türelme eddig tartott. Joggal kérdezték a várost, hogy meddig kell még a másik városrészbe járniuk az orvoshoz?

Az első képen az engedély nélkül felfestett gyalogátkelőhely típusú útburkolati jel, a másodikon az egy évvel később szabályosan is elkészült zebra – Fotó: Police; Dézsi Csaba András / Facebook Az első képen az engedély nélkül felfestett gyalogátkelőhely típusú útburkolati jel, a másodikon az egy évvel később szabályosan is elkészült zebra – Fotó: Police; Dézsi Csaba András / Facebook
Az első képen az engedély nélkül felfestett gyalogátkelőhely típusú útburkolati jel, a másodikon az egy évvel később szabályosan is elkészült zebra – Fotó: Police; Dézsi Csaba András / Facebook

Ekkor derült ki, hogy nem adható át az épület. A katasztrófavédelem fújta le az átadást, két ok miatt:

  • hiányzik a tűzfal,
  • a szomszédban lévő épület közötti tűztávolság nem éri el a hat métert.

Dézsi Csaba András polgármester a Facebookon nem tudott mást írni, mint hogy újabb „csontváz” esett ki a szekrényből. A polgármester azt írta, „a rendelő most épült egy minden hatóság által, még az előző polgármester (Borkai Zsolt – a szerk.) idején engedélyezett terv alapján, amin a katasztrófavédelem engedélye is szerepelt”.

Az ezt követő kommentcunamiban többen felvetették, hogy ezt a mulasztást mégis hogy nem lehetett észrevenni? A polgármester azt válaszolta: „Természetesen az építést felügyelő kollégáknak, akik az elfogadott terv alapján felügyelték az építkezést, szintén felhívtam a figyelmüket, hogy egy szakembernek egyáltalán nem tilos gondolkodni, kételkedni és a problémákat akár egy érvényes építési engedély birtokában is építésvezetőként vagy főosztályvezetőként felvetni. Ez persze igaz a kivitelezőre is, és azt a gyakorlatot is megkérdőjelezi, hogy egy hatóság vajon helyesen állít-e ki engedélyt helyszíni szemle nélkül, pusztán a papírok alapján.”

Terepszemlén Simon Róbert Balázs fideszes országgyűlési képviselő (j) és Hajszán Gyula, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője (b) – Fotó: Facebook / Simon Róbert Balázs
Terepszemlén Simon Róbert Balázs fideszes országgyűlési képviselő (j) és Hajszán Gyula, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője (b) – Fotó: Facebook / Simon Róbert Balázs

Az önkormányzat olvasatában tehát az történt, hogy a tervező még 2017-ben nem vette figyelembe a szomszéd felőli homlokzatra vonatkozó tűzvédelmi előírásokat, amit akkoriban a katasztrófavédelmi hatóság elfogadott.

A Telex kérdésére a katasztrófavédelem ugyanakkor most azt válaszolta: „A József Attila úti rendelő átalakítása az engedélyezett tervdokumentációtól eltérően valósult meg.”

A lényegen ez nem változtat: a használatbavételi engedélyt nem adják ki, „az intézményben tartózkodók biztonsága érdekében a tűzvédelmi követelményeket teljeskörűen kell biztosítani”. A hatóság annyit tett még hozzá, hogy „a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kirendeltségének szakhatósági támogatásával olyan műszaki megoldás kivitelezése zajlik, amely lehetővé teszi a rendelő épületének használatbavételét”.

Ez azt jelenti, hogy egy tömör, négy méter magas és 15 méter hosszú kerítést kell építeni, amiben nincs éghető anyag. Ez lesz a tűzfal.

A helyszínen április 20-án a délelőtti órákban senkit nem láttunk, építkezés nyomait sem.

A polgármester a helyi rádióban néhány napja azt mondta, várhatóan nyáron költözhetnek vissza az orvosok a felújított rendelőbe.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!