Életfogytiglant kapott az alvó, hét hónapos terhes feleségét két késsel és 32 késszúrással megölő férfi

2023. április 20. – 14:28

Másolás

Vágólapra másolva

A Szegedi Ítélőtáblán folytatódott annak a férfinak a tárgyalása, aki még 2020 novemberében támadt rá alvó, hét hónapos terhes feleségére, és két késsel 32 szúrást mért rá. Az ügyben már 2022-ben született ítélet, az akkor kimért 20 év fegyház ellenében az ügyészség súlyosbításért, a védelem enyhítésért fellebbezett. Most megszületett a végleges döntés: a férfit különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság, életfogytiglant kapott, legkorábban 30 év múlva helyezhető szabadlábra.

„Szörnyű dolog, ami történt, nagyon sajnálom, amit tettem, elismerem a bűnösségemet” – mondta a tárgyalásán a 2020 novemberében brutális gyilkosságot elkövető férfi. A vád szerint a válni készülő vádlott 32 késszúrással ölte meg alvó feleségét kiskundorozsmai otthonuk hálószobájában. Két késsel támadt rá a hét hónapos várandós nőre, aki a támadásra felébredt, védekezni próbált, de a férfi sorozatban olyan erővel szúrt, hogy az egyik kés pengéje el is tört. Több találat a magzatot is elérte, a nő a helyszínen életét vesztette, a gyermek sem élte túl. Eközben a hálószobában volt a pár közös, három és fél éves kislánya is.

A gyilkosság után a férfi lemosta kezéről a vért, felkapta a kislányt, felöltöztette, gépkocsiba ültette, és az édesanyjához ment, ahol elmondta a történteket. Az asszony értesítette a rendőröket, akik a bejelentéstől számított fél órán belül, a 12 kilométerre található Domaszéken el is fogták a gyanúsítottat. Az ügyet első fokon 2022-ben tárgyalták, a férfi részletes vallomást tett, de a bűnösségét nem ismerte el. A bíróság 20 év fegyházat szabott ki, a döntéssel szemben az ügyészség súlyosbítást kért, a vádlott és védője pedig a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést.

Az ítélőtábla közlése szerint a férfi paranoid személyiségzavarban szenved, ami a bűncselekmény idején közepes szinten korlátozta beszámítási képességét. A meghallgatott szakértők véleménye alapján gátlásainak feloldásában közrejátszhatott az is, hogy a gyilkosság előtti éjjel közepes mennyiségű alkoholt fogyasztott.

Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

A mai ülés az ügyészi vádbeszéddel kezdődött. Kiderült, hogy főként a férfi magzatelhajtásra vonatkozó bűnösségének megállapítása miatt kért súlyosbítást a vád, azaz életfogytiglant a férfira. Az ügyészség szerint tévedett a törvényszék, amikor a magzatelhajtást nem rótta a férfi terhére. Kitértek arra is, hogy a beszámíthatatlansága növeli a társadalmi veszélyességét, a kért életfogytiglan ehhez is igazodik.

Az ügyész úgy látja, mivel a vádlott és a sértett három és fél éves lánya is velük egy szobában tartózkodott a gyilkosság alatt, kiskorú veszélyeztetése is megvalósult, de a bíróság ezt sem vette figyelembe az elsőfokú ítélet meghozatalakor. Több részlet is kiderült az üggyel kapcsolatban, elhangzott, hogy a férfi, miután első kése a bántalmazás során beletört feleségébe,

kiment a konyhába, és egy másik késsel tért vissza, majd újra szúrt.

A védelem ezzel szemben az ügyészi indítvány elutasítását kérte. A vádlott ügyvédje szerint az első fok helyesen állapította meg, hogy nem történt magzatelhajtás (minden olyan terhességmegszakítás, amelyet törvény nem nyilvánít megengedhetőnek), mivel a szabályozás a mesterséges abortuszokra tér ki ilyen szinten, és magzatelhajtás akkor valósul meg, ha az anya beleegyezik vagy közömbös az eljárással kapcsolatban. Ez itt nem állt fenn.

Az ügyvéd állítása, hogy a vádlottat kizárólag mentális betegsége vezette a gyilkosság elkövetésére. Úgy érvelt, hogy ha lett volna felismerés a férfiban, nem történik meg a gyilkosság, ezért nem lehetséges, hogy a szakértői véleményekben korábban megfogalmazott „közepes” módon állt befolyás alatt. Véleménye, hogy

rögtön meg kellett volna vizsgálni a férfit, nem csak három nappal a gyilkosság után.

Arra kérte az ítélőtáblát, hogy az ügyészi fellebbezést utasítsa el, és rövidebb tartamban határozza meg a férfi büntetését. Az ügyvéd elmondta azt is, hogy az elmúlt idő orvosi vizsgálatai szerint a férfi nem jelent veszélyt a társadalomra.

Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

Az ítélőtábla végül megváltoztatta az elsőfokú ítéletet, a férfi fegyházban letöltendő életfogytiglant kapott, legkorábban 30 év múlva bocsátható szabadlábra. A bíróság szerint egyértelműen nem bizonyítható, hogy a három és fél éves kislány ébren volt a gyilkosság alatt, így nem állapítható meg, hogy a kiskorú veszélyeztetése megtörtént volna.

Érvelésük alapján a férfi egyenes szándéka a sértett megölése volt, amit brutálisan, különös kegyetlenséggel követett el. „Nem kétséges, hogy a sértett halálát kívánta a vádlott, az emberi mivoltából kivetkőzötten, brutálisan, nagyfokú lelki szenvedést okozott a sértettnek, amely lelki szenvedés kiterjedt nemcsak a saját halála miatti félelemre, hanem a magzata életének a féltésére is” – mondta a bíró.

A bíróság úgy látja, hogy a gyilkosság ebben az esetben nem tekinthető magzatelhajtásnak, mivel a vádlott cselekedete a nő életének kioltására irányult, és nem a magzat megölésére. Enyhítő körülményként értékelték, hogy sok idő telt el az elkövetés óta, és hogy a férfi a gyilkosság közben csak közepes módon volt beszámítható, az ilyen állapotot a bíróság szerint sosem lehet a vádlott terhére értékelni.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!