IDEA Intézet: A tavasz nem hozott változást a pártpreferenciákban

2023. április 20. – 09:28

Másolás

Vágólapra másolva

Politikai fronton a helyzet változatlan, a tél végére stabilan beállt a pártok támogatottsága – írja 2023. március 25. és április 13. között elvégzett, reprezentatív közvélemény-kutatása alapján az ellenzéki kötődésű IDEA Intézet.

A kutatás szerint a Fidesz támogatottsága a teljes, választókorú népesség körében 1 százalékponttal emelkedett, ha most lenne a választás, 30 százalékot kapnának. A biztos szavazók 49 százaléka szavazna a kormánypártra, ez is 1 százalékponttal emelkedett, tehát az ellenzéki pártok továbbra sem veszélyeztetik a Fidesz pozícióját.

Forrás: IDEA Intézet
Forrás: IDEA Intézet

Az ellenzéki támogatottság hasonlóan stagnált. Az IDEA mérése alapján a teljes, választókorú népesség körében a Demokratikus Koalíció vezet (12 százalék), a Mi Hazánk a második (6 százalék) és a Momentum a harmadik (5 százalék). A többi, mandátummal rendelkező ellenzéki párt támogatottsága továbbra is 1-2 százalékon áll.

A biztos szavazók körében is hasonló a helyzet: a DK a legerősebb, 20 százalékkal, második a Mi Hazánk 9 százalékkal, amit a Momentum követ 8 százalékkal. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt a bejutás küszöbén áll, 5 százalékuk van. A mikropártok, azaz az MSZP, a Jobbik, a Párbeszéd és az LMP továbbra is 1-2 százalékon állnak ezeknél a választóknál.

„Összességében a pártok támogatottsága érdemben nem változott 2023. március és április között. A rezsiemelkedés, az extrém magas infláció és a gazdasági válság miatt politikailag kritikusnak tekintett téli időszakot a korábban elvesztett támogatókon túl különösebb támogatottság-veszteség nélkül kezelte a Fidesz”

– áll az IDEA összegzésében.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2023. március 25. és április 13. között vette fel. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, iskolai végzettség, életkor és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. A 1800 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!