A legfőbb ügyész szerint neki nincs dolga a Vodafone-ügylettel

2023. április 18. – 12:13

Másolás

Vágólapra másolva

Válaszolt Polt Péter legfőbb ügyész Tóth Bertalan MSZP-s országgyűlési képviselőnek a Vodafone megvásárlásával kapcsolatos kérdéseire, a kérdéseket és a választ az ügyészség honlapján tették közzé. Tóth Bertalan írásbeli kérdésében azt kérdezte a legfőbb ügyésztől, hogy „indokolt-e közérdekben okozott sérelem miatt semmisségi per indítása a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. üzletrészének 2023 januári adásvételével” kapcsolatban, és hogy vizsgálja-e azt, hogy a 323 milliárd forint közpénzt érintő kötelezettségvállalással összefüggésben a közérdek sérelme merülhet fel.

Polt Péter válaszából az derült ki, hogy a semmisség megállapítása a bíróság hatáskörébe tartozik, a nemzeti vagyonról szóló törvény az ügyészt perindításra nem jogosítja fel, és Polt Péter levezette azt is, hogy miért nincs indoka annak, hogy korábbi álláspontját felülvizsgálja.

„Semmisség gyanúja esetén az ügyész fellépése a Ptk. 6:88. §-ának (4) bekezdése alapján akkor lehetséges, ha megalapozottan állítható a közérdek sérelme is. A közérdek sérelmének megalapozott állításához önmagában nem elegendő az Nvt. 17. §-a (3) bekezdésében foglalt követelmény érvényesülésének elmaradása” – írta. A legfőbb ügyész kitért arra is, hogy a nemzetgazdasági érdek meghatározása nem ügyészi hatáskör. Tóth Bertalan azt is megkérdezte, miért nem volt kötelező a magyar nyelv alkalmazása a szerződés írásakor.

„Szerződéskötéskor a magyar nyelv, a magyar jog és a magyar joghatóság kötelező alkalmazása is csak akkor törvényi előírás, ha az adott jogügylet nem esik az Nvt. 17. §-a (4) bekezdésének hatálya alá” – írta Polt.

Ahogy arról a Telexen is írtunk, január 31-én a vételár kifizetésével lezárult a Vodafone megvásárlása, a 4iG leányvállalata, az Antenna Hungária Zrt. 51 százalékos irányító befolyást, a magyar állam tulajdonában álló Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. pedig 49 százalékos közvetett befolyást szerzett a Vodafone Magyarország Zrt.-ben. A Vodafone Magyarország tranzakció kapcsán közzétett cégértéke 660 milliárd forint,

vagyis a magyar állam 323 milliárd forintért vásárolta be magát a cégbe.

Az erről szóló szerződést megpróbálta kikérni Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, ebből később per lett. Márciusban az első bírósági tárgyaláson a Corvinus Zrt. azt mondta, hogy nem adhatja ki a magyar nyelvű szerződést, az nem létezik, mivel a megállapodást angol nyelven kötötték.

A 49 százalékos tulajdonrészt az Antenna Hungáriával együtt birtokló Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. képviselője azt mondta a Fővárosi Törvényszéken, hogy a magyar nyelvű szerződés még mindig nem készült el, az előző tárgyalás óta eltelt több mint egy hónap sem volt elég annak lefordítására.

Emiatt a törvényszék nem tehetett mást, május 22-re tűzte ki a következő tárgyalást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!