Hiánycikk az egyik legismertebb szorongáscsökkentő itthon

2023. április 17. – 20:36

Másolás

Vágólapra másolva

Hiánycikk az egyik legismertebb szorongáscsökkentő, és egyelőre nem tudni, mikor érkezhet az utánpótlás hazánkba – derül ki az RTL Híradójából.

Pánik és kétségbeesés, ezekkel az érzésekkel keresik fel a gyógyszertárakat azok, akik az egyik leggyakrabban alkalmazott szorongáscsökkentőt szeretnék kiváltani a patikákban. A vényköteles gyógyszer – amelynek a hatóanyaga a klonazepám – nevét a reklámtörvény miatt nem írhatjuk le.

A hiány országszerte okoz problémákat, hozzánk is érkezett több olvasói levél azzal kapcsolatosan, hogy továbbra is hiánycikk az ismert szorongáscsökkentő, aminek beszerzése már 2022. december óta akadozik.

A gyógyszertári szakasszisztensként dolgozó Alekszovics Adrienn az RTL Híradójának azt mondta, hogy a „gyógyszert helyettesítő készítménye is hiánycikk.” Szerinte sokan azért is esnek pánikba, mert nem tudják, kitől kérhetnek segítséget. Késmárky András háziorvos szerint a betegeknek ebben az esetben érdemes konzultálni a háziorvosukkal.

A lapnak az Országos Gyógyszerészeti Intézet azt mondta, hogy

a hiányt „külföldi gyártóhelyi probléma okozza”, ami jelenleg 17 európai országot érint.

Arról is írtak, hogy fél mg-os hatáserősségű gyógyszer érkezett április elején, ám ez a készlet a felvásárlás miatt kifogyóban van. A 2 mg-os hatáserősségű gyógyszert pedig várhatóan április 21-e után szállítja a gyártó.

A helyettesítő készítmények pedig eleve kisebb piaci részesedéssel vannak jelen Magyarországon, azokból a készletek időről időre kimerülnek. Az utánpótlás ebből április végére érkezik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!