Azért nevezik át Sándor-palotára Novák Katalin hivatalát, mert ez az épület neve

2023. április 14. – 10:46

Azért nevezik át Sándor-palotára Novák Katalin hivatalát, mert ez az épület neve
A Sándor-palota – Fotó: Rostás Bianka / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A köztársasági elnök saját jogkörben átnevezheti a hivatalát, ahhoz nem kell a kormány támogatása, írta Novák Katalin hivatala a Telex megkeresésére.

Szerdán ugyanis egy törvénytervezetből derült ki, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatalt átnevezhetik Sándor-palotára. Bár a hivatalos iratokban még Köztársasági Elnöki Hivatalnak nevezik Novák Katalin hivatalát, a gyakorlatban már hónapok óta a Sándor-palota nevet használják. Átnevezték a weboldalt, és a közleményekben is Sándor-palota név szerepel.

A hivatal a hivatalos névváltoztatást most úgy indokolta a Telexnek, „számos nemzetközi példa van arra, hogy az államfő hivatalát, illetve megnevezését azonosítják az annak székhelyéül szolgáló épület megnevezésével. Magyarország köztársasági elnökének hivatala 2003 óta az építtető Sándor grófi család után közkeletűen Sándor-palotának nevezett budavári épület. Novák Katalin köztársasági elnök beiktatása óta következetesen a Sándor-palota elnevezés használatos az államfő munkáját támogató szervezetre”.

Erre egyébként valóban van nemzetközi példa, nem is kell hozzá messzire menni: Franciaországban is az Élysée-palota a francia elnök hivatalos rezidenciája, de az amerikai elnök rezidenciáját is csak Fehér Házként ismeri mindenki.

Megkérdeztük azt is, ez a névváltoztatás mennyibe fog kerülni, mire azt válaszoltál, „a törvénymódosítás költségvonzata mindösszesen a Sándor-palotára kihelyezett névtáblák cseréje”.

A 19. század elején épült Sándor-palota felújítását még az első Orbán-kormány kezdte el. Orbánék azt szerették volna, hogy a palotában a miniszterelnök hivatala kapjon helyet, Medgyessy Péter azonban a 2002-es választás után nem támogatta ezt az ötletet. Az Országgyűlés 2002-ben döntött arról, hogy a Sándor-palota a magyar köztársasági elnök lakóhelye és a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) székhelye legyen.

Később már csak a hivatal helyszíne maradt a palota, és a köztársasági elnök rezidenciáját a XII. kerületi Béla király útján jelölték ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!