Kikerülhet a köztársaság szó Novák Katalin hivatalának nevéből

2023. április 13. – 10:58

Kikerülhet a köztársaság szó Novák Katalin hivatalának nevéből
A Sándor-palota – Fotó: Rostás Bianka / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalosan is átnevezhetik a Köztársasági Elnöki Hivatalt Sándor-palotára – derült ki a kormány honlapján szerdán megosztott törvénytervezetből, amit a K-Monitor vett észre.

Az átnevezést összesen 13 törvényben kell átvezetni. A módosítást azzal indokolják, hogy bár az Alaptörvény megadja a lehetőséget a köztársasági elnöknek, hogy szabadon alakíthassa ki a hivatalának szervezetét, a többi törvény jelenleg adminisztratív szempontból nem teljeskörűen biztosítja ezt. A cél tehát az, hogy a köztársasági elnök alakíthassa ki a Sándor-palota vezetői struktúráját, valamint szervezeti és működési rendjét.

Bár a hivatalos iratokban még Köztársasági Elnöki Hivatalnak nevezik Novák Katalin hivatalát, a gyakorlatban már hónapok óta a Sándor-palota nevet használják. Átnevezték a weboldalt, és a közleményekben is Sándor-palota név szerepel. Megkérdeztük a hivatal kommunikációs igazgatóságát, hogy mi indokolja a névváltást, és kinek az ötlete volt. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

A K-Monitor szerint nehezen érthető, mi szükség van a módosításra, hiszen a köztársasági elnöki titulus megmarad.

„Szórakoztató, de meglehetősen költséges és elég tiszteletlen lenne minden alkotmányos szervet a székhelyük alapján átnevezni”

– kommentálták a törvénytervezetet.

A 19. század elején épült Sándor-palota felújítását még az első Orbán-kormány kezdte el. Orbánék azt szerették volna, hogy a palotában a miniszterelnök hivatala kapjon helyet, Medgyessy Péter azonban a 2002-es választás után nem támogatta ezt az ötletet. Az Országgyűlés 2002-ben döntött arról, hogy a Sándor-palota a magyar köztársasági elnök lakóhelye és a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) székhelye legyen.

Később már csak a hivatal helyszíne maradt a palota, és a köztársasági elnök rezidenciáját a XII. kerületi Béla király útján jelölték ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!