Putyin bölcs vezetőként, Zelenszkij alkoholista hazudozóként jelenik meg az Origo rendkívüli híreiben

2023. április 13. – 04:52

Putyin bölcs vezetőként, Zelenszkij alkoholista hazudozóként jelenik meg az Origo rendkívüli híreiben
Az Origo címlapja 2023. április 12-én – Fotó: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Március elején bemutattuk, hogy az Origo milyen lelkesen használja a rendkívüli hírek sávját az oldal tetején, valamint azt, hogy az alapján olyan, mintha a lap újságírói valójában egy egészen más, alternatív orosz–ukrán háborút követnének. Ezzel megihlettük a Political Capital kutatóit is, akik szintén rávetették magukat a legnagyobb kormánybarát lap rendkívüli szekciójára (amit az Origo néha napi háromszor, négyszer is frissít).

„»Újabb rendkívüli fordulat: biológiai fegyvereket gyárthat Amerika«. »Kész az amerikai haditerv a harmadik világháborúra«. Két Rendkívüli Hír szalagcím az Origo április 5-i hírfolyamából. Az előbbi cím egy olyan cikkre utal, mely kritika nélkül átveszi a Kreml közleményét” – indul az elemzés.

A szerzők, Molnár Csaba és Krekó Péter rámutatnak, hogy az Origo jelenleg a harmadik legolvasottabb internetes lap, és a rendkívüliként megjelölt híreik nemcsak a címlapon jelennek meg, hanem minden egyes megnyitott cikk fölött kattinthatóak – függetlenül attól, hogy a cikk, aminek a tetején láthatóak, milyen témájú. Tehát lehet, hogy valaki csak celebekről szóló cikkekért került az Origóra, de mégis azonnal látja, hogy rendkívüli fordulat állt be a háborúban.

Az elemzők a Telexhez hasonlóan a Wayback Machine-t használták, és a 2022. február 23. és március 31. közötti címeket, valamint a mi adatbázisunkban szereplő cikkeket vizsgálták meg. Így 727 egyedi cikket kaptak, amiket abból a szempontból vizsgáltak, hogy miként ábrázolják Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnököt, valamint – mivel a kormánymédiában gyakran megjelenik, hogy valójában az USA áll szemben Oroszországgal – Joe Biden amerikai elnököt.

A 727 vizsgált címben Putyint említik a legtöbbször, 160-szor, míg Zelenszkijt csak 54-szer, Bident pedig nyolcszor. Az orosz elnök leggyakrabban a háború első öt hónapjában jelent meg a rendkívüli címekben, az elmúlt nyolc hónapban viszont már csak havonta 7–12-szer. Ezzel szemben Zelenszkijt november óta egyre gyakrabban említik, bár még így is ritkábban, mint Putyint. Joe Bident december óta nem említették rendkívüli címben.

Zelenszkij valamiért pont olyan, mint az orosz propagandában

Ha az Origo Zelenszkijről ír, azt leggyakrabban negatív kontextusban teszi. Ahogy az orosz propagandatermékekben is olvasható, az Origo szerint az ukrán elnök meggondolatlan vezető, veszélyes, őrült ötletei vannak. Emellett botrányos és kétségbeesett döntéseket hoz, és halálba küldi a katonáit. Hazudik, gyáva, részeg, neonáci, sőt, maffiózó. „De a hírek alapján úgy tűnik, hogy a szövetségesei is látják ezt, ugyanis a nyugatnak kezd elege lenni belőle, az osztrák politikusok faképnél hagyták, a franciák pedig visszafizettetik vele azt, amit ellopott. De az ukránoknak is elegük van belőle, fellázadtak ellene” – áll az elemzésben.

Fotó: Political Capital
Fotó: Political Capital

Joe Biden ugyan ritkán szerepel a rendkívüli cikkekben, viszont annál negatívabb képet kapunk róla: zavaros, fenyegetőző, összevissza beszél és hazudozik – azt is súgókártyákról.

Vlagyimir Putyinról, az inváziót elrendelő orosz elnökről egészen más véleményen vannak, és a kormánnyal ellentétben még csak úgy sem tesznek, mintha elítélnék az orosz agressziót.

„Vlagyimir Putyint az Origo az elmúlt 13 hónap rendkívüli híreiben nem egy agresszorként, hanem határozott, de megfontolt nagyhatalmi államfőként mutatta be. Putyin bejelent (37 alkalommal), üzen (28), válaszol (12) és döntést hoz (10), mindezeket pedig általában keményen, drámaian, váratlanul, de legalábbis mindenképpen rendkívüli módon teszi”

– írják az elemzők, akik arra is rámutatnak, hogy ugyan a lap 16-szor említette Putyint a rendkívüli sávban, egyszer sem negatívan.

Fotó: Political Capital
Fotó: Political Capital

Az, hogy Putyin gyakran és mindig jó színben feltüntetve jelenik meg az Origón, némileg javíthatja a megítélését. Zelenszkij ezzel szemben folyamatos támadás alatt áll, így az elemzők szerint a lap kiöli az „olvasókból a megtámadott fél iránt kialakuló természetes szimpátiát”. Nem úgy tűnik, mintha az Origo a kiegyensúlyozottságra törekedne, és az elmúlt hónapokban még durvábban szállnak bele az ukrán elnökbe, mint korábban, és gyakran kizárólag orosz forrásokra hivatkoznak, esetenként a már jól ismert dezinformációs narratívákat felerősítve.

„Bár hazánk a nyugati szövetségesi rendszerek tagja, ez a kormányzati média ezen zászlóshajójának kiemelt cikkeiben és szalagcímeiben nem tükröződik: azok hangvétele jóval közelebb áll a moszkvai, mint a NATO- és EU-narratívához” – zárják elemzésüket az intézet kutatói.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!